Proč byste měla jíst víc citronů a pomerančů?

Citrusové plody jsou nejen vydatným zdrojem vitaminu C, ale také flavonoidních antioxidantů. A tři z nich působí blahodárně především na jedince, kteří konzumují příliš tučnou stravu bohatou také na sacharidy – typický západní jídelníček. Podle brazilských vědců totiž tyto citrusové antioxidanty chrání srdce a játra před vznikem chorob souvisejících s obezitou. Jsou také prevencí diabetu typu 2.

„Naše výsledky naznačují, že v budoucnosti můžeme používat citrusové flavonoidy, určitou třídu antioxidantů, k prevenci či oddálení chronických onemocnění vyvolaných u člověka obezitou. Tato studie naznačuje, že konzumace citrusových plodů by zřejmě mohla mít blahodárné účinky u lidí, kteří nejsou obézní, ale konzumují stravu bohatou na tuky, takže jsou více ohroženi rozvojem srdečně-cévních onemocnění, rezistencí vůči inzulínu a břišní obezitou,“ uvedla doktorka Paula Ferreirová z Univerzity v São Paulu.

Tukové buňky produkují látky způsobující oxidativní poškození buněk a tkání. A právě flavonoidní glykosidy z citrusových plodů – jmenovitě hesperidin, eriocitrin a eridiktyol – oxidativní látky neutralizují.

„Naše studie neprokázala, že by po podávání flavonoidů z citrusových plodů došlo k hubnutí jedinců. Nicméně… došlo ke snížení oxidativního stresu, menšímu poškození jater, snížení hladiny tuků v krvi a snížení hladiny glukózy v krvi,“ uvedl profesor Thais Cesar ze São Paula.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat