Prostreno.cz

Potraviny, které vám podle vědců dokáží prodloužit život

Harvardská univerzita se zaměřila na třicetiletou studii o vlivu potravin na délku života lidí. Z ní vybrali několik superpotravin, které obsahují zdravé tuky a přímo ovlivňují dlouhověkost.

Čokoláda

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, tak tohle je opravdu dobrá zpráva. Ovšem má i své „ale“. Blahodárné účinky se týkají kvalitní čokolády s alespoň 70 % kakaa. Tato čokoláda je plná antioxidantů, ale také dalších látek. Obsahuje i železo, mangan a magnézium. Při pravidelné konzumaci chrání srdce, ovlivňuje tlak a cholesterol. Patří mezi zdravé pochoutky, může se konzumovat i při dietách. Podle některých studií chrání také pokožku před slunečním zářením.

Ořechy

Ořechy obsahují spoustu vitamínů, ale pouze ty, které nejsou tepelně zpracovány a jsou neochucené. Posilují paměť, vlasy, nehty, zlepšují pokožku a kardiovaskulární systém. To je jen zlomek věcí, na které má pravidelná konzumace ořechů vliv. Ořechy si můžete přidávat do salátů nebo si je dejte místo svačiny. Ořechy také zlepšují průběh cukrovky a redukují váhu.

Lněná semínka

Při problémech s vyprazdňováním jsou nejlepším pomocníkem lněná semínka. Ppročistí vám střeva a "napraví" stolici. Denně byste kvůli tomu měli do stravy přimíchat alespoň jednu malou lžičku semínek. Můžete je přidat do jogurtu, pomazánky, ovesné kaše, polévky, ale i na ochucení do některých hlavních jídel. Také nás tato semínka chrání před některými onkologickými onemocněními.

Sójový olej

Olej je bohatým zdrojem vitaminu E a omega-3 mastných kyselin. Ty udržují organismus v kondici, prospívají pleti a jsou účinné v boji proti stárnutí. Sója zároveň chrání před kardiovaskulárními chorobami a zlepšuje zrak. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi a očišťuje organismus.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat