Prostreno.cz

Důvody, proč byste si měli dát žvýkačku

Ačkoli není žvýkání žvýkačky považováno za kdovíjak slušnou činnost a v některých společenských situacích je dokonce činností nepřijatelnou, vědci mají jasno – žvýkačka nám prospívá!

Proč bychom si měli čas od času dopřát tuhle žvýkací dobrotu?

Pro své zuby

Žvýkačka bez cukru pomáhá v boji proti zubnímu kazu. Že to zní spíš jak z nějaké reklamy? Jenže tentokrát je to kupodivu pravda. A stomatologové to potvrzují. Žvýkání totiž zvyšuje obsah slin v ústní dutině, a tak pokud si po jídle zažvýkáte, snížíte riziko vzniku kazu. Ovšem pozor! V žádném případě žvýkačka nenahradí kartáček a pastu, které byste měli po jídle používat.

Pro psychickou pohodu

Žvýkání dokáže působit i na náš mozek. Pomáhá při nervozitě či úzkosti, zlepšuje soustředění a rychlost reakcí. Přitom ale nenarušuje naši schopnost soustředit se na činnost, kterou při žvýkání zároveň vykonáváme.

Pro lepší zažívání

Ano, i se zažíváním umí žvýkačka pomoci. Jednak – jak jsme již zmínili – při žvýkání stoupá produkce slin, a tak se zlepšuje trávení, jednak většina žvýkaček obsahuje xylitol, který zažívání rovněž umí pomoci (především pokud jej tělu dodáte těsně před a těsně po jídle).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat