Prostreno.cz

Mytí rukou. Děláte to opravdu správně?

Závěry nejnovější americké studie prokázaly, že 95 procent lidí si po použití toalety buď nemyje ruce vůbec, nebo to dělá špatně. Z tohoto děsivého výsledku vyplývá, že jen 5 procent jedinců ví, jak na to! Patříte mezi ně?

Výzkum provedený na Státní michiganské univerzitě vystrašil všechny hygieniky. Odborníci pozorovali 3800 návštěvníků veřejných toalet. Překvapil je fakt, že jedni celý proces odfláknou, druzí nepoužijí mýdlo a ti ostatní se k umyvadlu ani nepřiblíží. O něco lépe si však v porovnání s muži vedou ženy. Ale celkově – žádná sláva. Kde je problém?

„Lidé si myslí, že jejich ruce jsou čistší než oni. Jenže to je špatně. Bez ohledu na to, jak elegantně vypadáte, nikdy neopouštějte toaletu bez důsledné hygieny. Mějte na paměti, že je to místo s velkým provozem,“ říká vedoucí výzkumu Carl Borchgrevink.

Kde všude je nebezpečno?

„Určité druhy bakterií přežívají na dveřích, bateriích, dávkovačích ručníků a na dalších plochách, kterých se dotýkáte. Jakmile se tyto bakterie dostanou do vašeho těla, ať už dotekem či z jídla, které berete do ruky, mohou způsobit infekce. To samé platí i o virech,“ vysvětluje Robert Klein, vedoucí oddělení infekčních nemocí na newyorských Roosevelt Hospital.

Pospíchejte pomalu

Podle slov tohoto odborníka je nejlepší obranou útok. Tedy bezprostředně po použití toalety nešetřit mýdlem. Pokud chcete mít jistotu, že se zbavujete většiny bakterií, pod tekoucí vodou je nutné vydržet minimálně 20 vteřin. Jenže co když selže lidský faktor a dávkovač mýdla zeje prázdnotou? Jako záložní plán se nabízí koupě kapesní dezinfekce nebo dezinfekčního gelu. Štěstí přeje připraveným!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat