Pečlivé čištění zubů má vliv na zdraví celého těla

Pravidelné a pečlivé čištění zubů může zachraňovat životy. Ví se už mnoho let, že záněty dásní a zubů souvisejí se zhoršeným zdravím oběhové soustavy. Ale američtí vědci prokázali, že řádná ústní hygiena může snížit riziko infarktu a mrtvice také u osob, které už zánětem dásní trpí.

Řádné a pravidelné čištění zubů třikrát za den sníží riziko mrtvice a infarktu o devětadvacet procent.

„Myslím, že tohle by mohlo mít význam pro desítky milionů lidí, kteří užívají statiny, aspirin a betabolkátory na úpravu onemocnění srdce… Je to velmi jednoduchý krok, který může každý člověk udělat, ale má obrovský účinek. A navíc u čištění zubů nejsou žádné vedlejší účinky,“ tvrdí profesor Charles Hennekens z Florida Atlantic University.

„Už můj otec, zubař, mi, ještě než jsem nastoupil na lékařskou školu, tvrdil, že řádná ústní hygiena může ovlivnit riziko mrtvice a infarktu,“ dodává kardiolog doktor Joseph Alpert.

Bakterie způsobující záněty dásní produkují nebezpečné látky, které se dostávají cévami v ústní dutině přímo do krevního oběhu a působí pak negativně v celé oběhové soustavě včetně srdce a mozkových cév.

Na co bychom si měli dát pozor a jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

1. Dostatečně jemný kartáček

Úvaha, že kartáček musí být tvrdý a ostrý, aby zuby opravdu vyčistil, může znít sice logicky, ale je chybná. Příliš tvrdý kartáček nadělá víc škody než užitku. Může totiž poničit nejen dásně, ale i sklovinu.

2. Jak dlouho?

Spousta lidí si kartáčkem párkrát projede v puse a je po čištění. Ovšem to se dá považovat za opravdové vyčištění zubů jen stěží. Obligátní dvě minuty nemusejí být vždy dostatečné. Některá doporučení hovoří i o 4 minutách.

3. Pravidelná výměna

Každé tři měsíce byste se měli s kartáčkem rozloučit a pořídit si nový. Zohýbaná vlákna už nečistí tak jako ta nová, navíc se v kartáčku během času usazují nejrůznější mikroorganismy.

4. Bez krytu

Kartáčky s krytem jsou skvělé na cesty, ale doma kryty nepoužívejte – kartáček kvůli nim nemá možnost pořádně vyschnout a bakterie či plísně vlhkost mezi štětinami prostě milují!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat