Projedli jsme se na špičku. Patříme k nejtlustějším v Evropě

Eurostat zveřejnil výsledky průzkumu zabývajícího se obezitou v Evropě. V nejhorší desítce se objevuje také Česko, a to na šestém místě s 19,3 procenty obézních. Lidí s nadváhou je dokonce většina. V rámci celé EU má nadbytečné tuky na těle 51,6 procenta osob. Nicméně jsme také jednou ze zemí, kde se situace od roku 2008 zlepšila. Nejvýraznější pokrok v tomto zaznamenali Slováci. A nejštíhlejším národem jsou Rumuni.

V první pětce fit národů EU jsou za nimi Italové, Nizozemci, Belgičané a Švédové. V tomto pořadí je mezi nimi obézních 9,4 procenta, 10,4 procenta, 13,3 procenta a 14 procent u posledních dvou.

Nejobéznějším národem Evropy je v současnosti Malta, kde je osob s klinickou obezitou v populaci kolem 26 procent. Následují Lotyšsko (21,3 procenta), Maďarsko (21,2 procenta), Estonsko (20,4 procenta) a Spojené království (20,1 procenta).

Slováci od roku 2008 do roku 2014 výrazně zhubnuli. Obézní byl u nich před osmi lety každý čtvrtý, před dvěma roky už jen každý šestý.

Naopak podvyživených mají nejvíce na Kypru (4,6 procenta), v Itálii (3,7 procenta) a ve Francii (3,6 procenta).

Z průzkumu také vyplývá, že lidé se základním vzděláním jsou téměř dvakrát častěji obézní než ti s vysokoškolským.

Kdo je vlastně obézní?

Pokud přemýšlíte, jaký je vlastně rozdíl mezi obezitou a nadváhou a zda náhodou do některé z těchto kategorií nepatříte, máme pro vás jednoduchý test. Je jím výpočet body mass indexu (neboli BMI).

Abyste tento údaj zjistili, stačí znát svou váhu v kilogramech, kterou vydělíte druhou mocninou své výšky v metrech (nechce-li se vám počítat, na internetu najdete celou řadu kalkulátorů BMI). Máte-li tedy například 70 kg a měříte 165 centimetrů, vyjde vám BMI 25,71 (70 : 1,65 x 1,65).

Hodnoty BMI jsou totiž rozděleny do následujících 6 pásem, podle nichž poznáte, do které kategorie patříte:

  • BMI nižší než 18,5 = podváha
  • BMI mezi 18,5 a 24,9 = normální váha
  • BMI mezi 25 a 29,9 = nadváha
  • BMI mezi 30 a 34,9 = obezita 1. stupně (mírná obezita)
  • BMI mezi 35 a 39,9 = obezita 2. stupně (závažná či střední obezita)
  • BMI vyšší než 40 = obezita 3. stupně (těžká, někdy též morbidní obezita)

Jak je tedy z přehledu pásem BMI patrné, člověk z našeho modelového příkladu by se s BMI 25,71 pohyboval na hranici mírné nadváhy.

Je však třeba také říci, že BMI není tak úplně nejspolehlivější ukazatel. Je totiž pouhým poměrem mezi výškou a váhou, tudíž nebere v potaz například konstituci těla či poměr tuku a svalů. Může se totiž lehce stát, že „osvalenému“ sportovci, u něhož byste marně hledali byť i jen gram tuku navíc, vyjde BMI v pásmu nadváhy či obezity. Svaly totiž váží mnohem více než tuková tkáň. Nejste-li si tedy jistí, zda máte s nadváhou či obezitou skutečně problém, vyhledejte odborníka, který podíl tuku ve vašem organismu dokáže změřit a v případě potřeby vám hned i poradí, jak se přebytečných tukových zásob zbavit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat