Cvičení ráno a večer je neefektivní. Kdy tedy svaly nejlépe fungují?

Každý orgán v těle dosahuje v určitou část dne maxima své činnosti. Vnitřní hodiny se synchronizují se střídáním tmavé noci a světlého dne. Řada lidí chodí do posilovny až po západu slunce či před jeho východem. Ale tím se připravují o maximální výsledky cvičení. Svaly totiž nefungují efektivně. Naopak nejvyšší účinnost práce ve svalech nastává během světlé části dne a kolem poledne.

„Kyslík a vnitřní hodiny vytvářejí souhru uvnitř svalových buněk, aby produkovaly energii, přičemž část dne rozhoduje o tom, jak bude tato souhra synchronizována. Kapacita buňky pro výkon ve své nejdůležitější funkci – stahování se – se liší během dne,“ tvrdí profesor Joseph Bass z Northwestern University v Illinois.

Svalová funkce člověka je maximální v tu část dne, kdy je nejbdělejší. Při nedostatku kyslíku se ve svalových buňkách tvoří enzymy zvané hypoxií indukované faktory, které umožňují svalům pracovat i při velké zátěži, když dýchací soustava nedodává dostatek kyslíku. Tehdy se aerobní (kyslíkové) spalování přepíná na anaerobní, jehož produktem je kyselina mléčná. Tyto bílkoviny jsou však během světlé části dne efektivnější.

Výsledky výzkumů z Chicaga neznamenají, že člověk nemůže cvičit i v noci či brzy ráno a večer, jen naznačují, že cvičení v tuto dobu není tak účinné a výkon maximální.

Jak se přinutit k pohybu?

Pokud si po přečtení výše napsaného říkáte, že jste jen dostali do rukou další argument, proč pohyb není pro vás, pak vězte, že tomu tak není. Pohyb by měl být součástí života každého z nás. Dokazují to mnohé studie zaměřené na lidské zdraví. Jenže teorie, kterou představují výzkumy, je jedna věc. Druhá je pak přinutit se začít cvičit.

Nemusíte nutně lámat sportovní rekordy, abyste svému organismu prospěli. Zkuste prostě chodit! Ostřejší chůze je skvělou alternativou jakéhokoli pohybu a nepotřebujete k ní žádný extra talent.

A kdy vlastně chodit? Prakticky kdykoli k tomu budete mít příležitost. V práci vyměňte e-mail kolegovi za osobní sdělení, nejezděte výtahem, ale běžte pěkně po schodech (bydlíte-li ve vyšších patrech, zkuste aspoň část cesty), cestou z práce jděte co nejdelší úsek pěšky, máte-li psa, neodbývejte ani jeho, ani sebe při venčení a pěkně se proběhněte, televizi večer vyměňte za romantickou procházku...

Zkrátka příležitostí k pohybu máte víc, než byste si mysleli. A vaše tělo vám bude vděčné za každý krok, který mu dopřejete navíc!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat