Prostreno.cz

Zaměřeno na opary. Jak s nimi účinně zatočit?

I malý opar dokáže člověku pěkně otrávit život. Nepříjemné svědění střídají pupínky, které se rychlostí blesku mění v bolestivou ránu. Aby toho nebylo málo, tenhle prevít se většinou ozve ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. Taky na ně trpíte? Poradíme, jak jim ukázat záda!

Opar je nakažlivé onemocnění. Vyvolává ho virus Herpes simplex (HSV), který se dělí se na dva typy. Jeden se objevuje na rtech, druhý je původcem genitálních oparů. Zmíněný virus nosí v těle až 90 procent populace, takže jistý si nemůže být vůbec nikdo! Zda zůstane infekce skrytá, nebo se projeví v celém rozsahu, to ovlivňuje několik faktorů. Oparu jdete naproti když…

Žijete v nebezpečné zóně

Opary se šíří prostřednictvím kontaktu s někým, kdo je má. Pokud se tato „ozdoba“ zabydlela na rtech vašeho partnera, vyhlášení líbacího embarga je dobrý začátek, ale tím preventivní opatření zdaleka nekončí. Vyvarujte se společnému používání ručníků, pití ze stejných sklenic i sdílení příborů. Ruce pryč od zamořené oblasti!

Jste ve stresu

Pokud jste opar již někdy v životě měli, virus stále zůstává ve vašem organismu a čeká na vhodnou příležitost, aby vám zatopil. Abyste mu to co nejvíce ztížili, snažte se vyhýbat stresovým situacím, které oslabují vaši odolnost.

Váš imunitní systém je oslaben

Ano, i vaše obranyschopnost musí být v kondici, jinak jste takzvaně v první linii. Dostatek spánku a konzumace potravin na posílení imunity se jeví jako výborná prevence. Nevíte, co na talíř? Jezte jídla s vysokým obsahem bílkovin, citrusové plody (zdroj vitamínu C), špenát, brambory, mrkev (zásobárna beta-karotenu), nezapomínejte ani na ryby, drůbež, obilniny a luštěniny.

Máte kontaminovanou kosmetiku

Balzámy na rty, konturovací tužky, lesky, rtěnky. Cokoliv bylo použito, když vás opar navštívil naposledy, musí nekompromisně letět do koše. Není to plýtvání, ale nutné bezpečnostní opatření. Herpes virus může číhat na všech zkrášlovadlech. Stačí jeden kontakt a malér je na světě. Respektive na rtech!

Toto byly kroky, kterým lze podle lékařů oparům předcházet. Jenže co když už je pozdě a právě se vám jeden klube? Pokud opar máte…

Přizvěte na pomoc vanilku

Vatový tampon namočte do čistého a neředěného vanilkového extraktu. Ten působí jako antivirový elixír. Po dobu jedné minuty držte na postiženém místě, opakujte čtyřikrát denně, dokud opar nezmizí.

Helfne vám i skořice

Vanilka vám nevoní? Zkuste skořici, respektive její extrakt. Smíchejte ho s půlkou čajové lžičky vazelíny. Tuto domácí mast nanášejte v tenké vrstvě několikrát denně a zotavení na sebe nenechá dlouho čekat.

Polštář navíc

I spánkem můžete léčbu výrazně urychlit. Ležte vždy ve vzpřímené poloze, podložte co nejvíc hlavu. Výška pomáhá puchýře „vypustit“, takže tekutina se v nich nebude zbytečně usazovat.

Ledové pohlazení

I když je léto nenávratně pryč, mít zásobu ledu v mrazáku je učiněná první pomoc. Když budete kostkou ledu jemně přejíždět po oparu, zmenšíte otok rtů. A to se nezvanému návštěvníkovi moc líbit nebude. Nešetřete ho ani v nejmenším!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat