Jak pečivo a cukrovinky ničí vaše střeva?

Emulgátory jsou mezi éčky považovány většinou za málo škodlivé či neškodné. Nepůsobí sice na zdraví člověka přímo, ale podle britských vědců zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Mění totiž střevní mikroflóru tak, že je riziko rozvoje karcinomu vyšší. Emulgátory jsou přítomny ve většině potravinářských výrobků od pečiva, cukrovinek, mléčných výrobků až po konzervy.

Mají dodávat výrobkům lepší strukturu a nadýchanost, neboť dokážou nemožné – smísit vodu s tukem. Jenže po konzumaci ve střevech prospívají škodlivým střevním bakteriím, narušují zdravou skladbu střevní mikroflóry a zvyšují zánětlivost tlustého střeva a také riziko rakoviny jeho buněk.

Vědci z Georgia State University prokázali u laboratorních hlodavců, že konzumace polysorbátu 80 a karboxymetylcelulózy (potravinářských emulgátorů) zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. A to tím, že mění skladbu střevní mikroflóry škodlivým způsobem.

„Nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku nastal v polovině dvacátého století, kdy se mohutně začala používat potravinářská aditiva,“ dodává autorka výzkumu doktorka Emilie Viennoisová.

Mezi karcinogenní éčka patří také dusitan sodný, známá uzenářská sůl obsažená ve většině masných výrobků. Dusitan při pravidelném a vyšším přísunu přímo vyvolává rakovinu tlustého střeva a konečníku.

Dobroty pro zdravá střeva

Každý z nás občas zhřeší a svému zažívacímu traktu předloží pokrm, který pro něj není právě zdravý. A tak bychom se měli co nejvíce soustředit na to, abychom do svého jídelníčku zařadili potraviny, které naopak našemu zažívání svědčí.

Tak například:

1. Luštěniny

Počínaje fazolemi přes čočku až po hrášek, luštěniny jsou malým pokladem, který nejenže prospívá díky vysokému obsahu vlákniny našemu zažívání, ale dodává našemu tělu řadu důležitých vitaminů, minerálů, ale i proteinů. Nebojte se je zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně!

2. Brokolice

Nejenže obsahuje spoustu vlákniny, ale dodává i důležité látky, jež ovlivňují zdravé zažívání.

3. Špenát

Nezáleží ani tak na tom, zda dáváte přednost špenátu dušenému, nebo čerstvému v salátech (i když čerstvý má samozřejmě mnohem více vitaminů a antioxidantů, jež v teple podléhají zkáze) – spoustu vlákniny vám poskytnou oba typy.

4. Ořechy

Vitaminy, minerály, důležité (a hlavně „hodné“) tuky v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny dělají z ořechů ideálního společníka k svačině.

5. Jahody/maliny/borůvky

Ovoce je skvělým zdrojem vlákniny. A to výše jmenované udělá vašemu zažívání zvlášť dobře. Třeba v kombinaci s dalšími střevům prospěšnými dobrotami, jako je jogurt nebo ovesné vločky.

6. Hrušky a jablka

A když už jsme u ovoce, nesmíme zapomínat na dva typicky české zástupce této skupiny potravin – jablka a hrušky. Obsahují tolik vlákniny, že jen dva plody denně nám téměř zajistí optimální denní příjem. Na zdravé zažívání to bude stačit určitě!

7. Sušené ovoce

Představuje v podstatě takový koncentrovaný zdroj vlákniny. Ale také cukru, tak ho nejezte moc najednou! Na cesty nebo na odpoledne do práce je ale ideálním společníkem.

8. Jogurt

Obsahuje spoustu bakterií, které jsou pro naše střeva nesmírně důležité. Jogurt dokáže pomoci obnovit střevní mikroflóru a tím uzdravit zažívání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat