Tři kávy denně mohou být prevencí demence

Káva může být prevencí demence. Podle vědců je střídmé popíjení kávy pro zdraví člověka prospěšné. A střídmou mírou se myslí dva až pět šálků denně. Vědci z Portugalska teď přišli s výsledky dalšího výzkumu, podle nichž jsou tři šálky kávy za den vhodnou prevencí demence včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Tělu dodávají antioxidanty a navíc brání vzniku toxických usazenin v mozku. Antioxidanty z kávy při dlouhodobém příjmu zlepšují myšlení a paměť u starších jedinců. Navíc také platí, že kofeinová káva má lepší účinky než ta bez kofeinu. Proč, to zatím není jasné.

„Zdravotníci hrají důležitou roli při poskytování informací o výzkumech pacientům, jimž tak můžou pomoci vést zdravý životní styl a snížit u nich riziko mentálního úpadku ve vyšším věku. Střídmá konzumace kávy hraje klíčovou roli při omezování kognitivního úpadku, což může ovlivnit zdraví populace v celé Evropě,“ tvrdí profesor Rodrigo Cunha z Univerzity v Comibře.

Výzkum byl financován velkými výrobci kávy illycaffè, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestlé, Paulig a Tchibo. Jeho výsledky se ale opírají o metaanalýzu několika nezávislých studií z Evropy i jiných míst světa.

Co ještě dokáže?

Káva se poslední dobou vůbec mění z "proklínaného" nápoje na pomocníka při snaze udržet si zdravé tělo i ducha. Alespoň to dokazují další a další výzkumy. Co od ní můžeme také očekávat?

1. Nastartuje paměť

Dokázala to studie Univerzity Johnse Hopkinse – kofein pomohl jejím účastníkům lépe si pamatovat nejrůznější věci po dobu až 24 hodin od konzumace (v porovnání se skupinou účastníků, kteří pili placebo). Takže čeká-li vás složité jednání, zkouška ve škole apod., svěřte se šálku kávy.

2. Pomůže ve sportu

Dopřejete-li si kávu před tím, než vyrazíte například do fitness centra, neuděláte chybu. Lépe se vám bude cvičit, budete vytrvalejší. A to znamená, že budete snáze hubnout nebo nabírat svaly.

3. Nakopne při sexu

Tohle je dobrá zpráva hlavně pro pány, kteří mají občas problémy s erekcí (pravidelné problémy, tzv. erektilní disfunkci, je nutné řešit s lékařem!). Díky kofeinu obsaženému v kávě se zvýší krevní oběh – a krev se dostane i do oněch správných míst. Za zkoušku to stojí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat