Prostreno.cz

Máte nedostatek vitaminu D? Otestujte se

Především nyní, v zimních měsících, nám hrozí nedostatek vitaminu D, který představuje jednu z nejdůležitějších živin, jež náš organismus potřebuje. Jak se pozná, že vám tento vitamin chybí?

Vitamin D naše tělo získává ze stravy (tučné ryby, ořechy, semena apod.), ale také díky slunečním paprskům. A těch je nyní, kdy den netrvá víc než pár hodin a je zataženo, opravdu poskromnu. Není divu, že nám v zimě hrozí nedostatek tohoto vitaminu víc než kdy jindy!

Pokud souhlasíte s většinou následujících tvrzení, neuděláte chybu, pokud změníte jídelníček, případně vyrazíte do lékárny pro nějaké doplňky stravy s vitaminem D.

Jste pořád unavení

Ačkoli spíte oněch doporučovaných 8 hodin denně, stejně neustále bojujete s vyčerpáním, ospalostí, nechutí cokoli dělat a nikdy nekončící únavou.

Jste bez nálady

A dokonce začínáte trpět depresí. Vitamin D ovlivňuje i náš mozek, jeho receptory najdeme i v těch částech, které mají „na starost“ naši náladu a jsou odpovědné za depresi.

Máte mokré čelo

Kapky potu na čele, i když jste se zrovna nijak extra nehýbali a teplota okolí je normální, jsou jedním z typických příznaků nedostatku vitaminu D. Pokud se tedy na čele nadměrně a neobvykle potíte, zpozorněte.

Bolí vás svaly a klouby

A dokonce vás kvůli nedostatku vitaminu D mohou bolet i kosti. Především právě v zimě. Jestliže jste tedy celí rozlámaní, aniž by k tomu byl nějaký jasný důvod, je na čase zvýšit příjem „déčka“.

Máte potíže s erekcí

Teď něco pouze pro pány. Erektilní dysfunkce má řadu příčin a většinou je nutný zásah lékaře. Zkuste se také zaměřit na zvýšení příjmu vitaminu D. Jeho nedostatek totiž může potíže s erekcí způsobovat.

Špatně spíte

Nedostatek vitaminu D byl v některých studií rovněž spojen s nízkou kvalitou spánku. Možná za vašimi potížemi nestojí jen předvánoční stres, ale také málo tohoto vitaminu.

Chytíte každý bacil

Jen okolo vás projde někdo s rýmou a už ji máte. O chřipkách a dalších virózách nebo angíně ani nemluvě. Vitamin D hraje důležitou roli i v naší imunitě, a tak se nedivte, že když jej máte málo, váš imunitní systém prostě „nestíhá“.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat