Proč jíst denně aspoň 20 gramů vlašských ořechů?

Konzumace ořechů a semen snižuje riziko předčasného úmrtí na choroby srdce a rakoviny. Přitom stačí denně pozřít dvacet gramů jader a u člověka dojde ke snížení rizika o dvacet procent. Nejzdravějšími jsou pak vlašské ořechy, následují slunečnicová semena a pekanové ořechy. Podle výzkumu jsou zdravé i nesolené arašídy.

Zmíněné ořechy a semena jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mají ochranný účinek a jsou prevencí mnoha onemocnění i předčasného stárnutí DNA, buněk a tkání.

„Prokázali jsme snížení rizika u mnoha různých onemocnění, což velmi silně naznačuje, že je tu opravdu silný vztah mezi konzumací ořechů a různými zdravotními důsledky. Je to docela významný účinek na tak malé množství potraviny,“ uvedl doktor Dagfinn Aune z Vysoké školy Bjørknes v Oslu.

Ořechy a semena jsou bohatým zdrojem tuků, ale především polynenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví. Kromě toho obsahují také hořčík a vitamin E.

„Ořechy a arašídy jsou bohatým zdrojem vlákniny, hořčíku a polynenasycených tuků, živin, které jsou blahodárné při snižování rizika oběhové soustavy a které můžou snížit hladinu nezdravého cholesterolu. Některé ořechy, zvláště vlašské a pekanové, jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, které můžou omezovat oxidativní stres a také riziko rakoviny,“ dodává doktor Aune, který na výzkumu spolupracoval s epidemiology z Imperial College v Londýně.

Dokonalé ořechové smoothie

Přemýšlíte, jak si na oříšcích pochutnat jinak než jen tradičním "chroupáním"? Zkuste tohle úžasně zdravé smoothie!

Co budete potřebovat:

  • 500 ml neslazeného mandlového mléka
  • 1 hrst vlašských ořechů - lehce opražených
  • 1 ks banánu
  • 1 šálek kostek ledu (můžete vynechat)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů na posypání

Jak na to:

  • Vlašské ořechy nasypte na plech a dejte je na 10-12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Ořechy nechte vychladnout.
  • Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Nápoj rozdělte do sklenic, posypte ořechy a hned podávejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat