Jak nepohřbít o dovolené svou dietu

Rozhodla jste se zatočit s kilogramy, slavíte první úspěchy a je před vámi dovolená. V ideálním světě by to samozřejmě pro vaše úsilí nemělo znamenat žádnou pohromu, jenže o dovolené má řada z nás zvyk pěkně se „rozjíst“. A s dietou můžeme po návratu začít znovu od začátku.

Odjíždět do exotické země nabízející množství lákavých (a pěkně kalorických) lahůdek s předsevzetím, že se všem nástrahám budeme úspěšně bránit, často nestačí. Obvykle se s touto představou rozloučíme v okamžiku, kdy si vaše rodina pochutnává na všelijakých dobrůtkách, zatímco vy statečně okusujete salátový list.

Zcela se vzdát gastronomického zážitku v podobě místní kuchyně je opravdu škoda. O dovolené si máte odpočinout a užívat, přivézt si zkrátka co nejvíce zážitků, k nimž právem patří i (občas více či méně kuriózní) tradiční pokrmy země, ve které těch pár volných dnů trávíte.

Jak se ale vyhnout tomu, že si zcela „rozházíme“ tak pečlivě sestavovaný a do té doby poctivě dodržovaný dietní plán?

Nástrahy pro diety o dovolené se totiž často neskrývají v občasné návštěvě místní restaurace a ochutnání lokální kuchyně. Pozor si musíte dát na úplně jiné věci.

Základem je plán

Pokud se chystáte stravovat převážně v hotelu, vůbec nezaškodí, pokud si na internetu prohlédnete předem jeho jídelní lístek. Budete tak mít možnost naplánovat si obědy a večeře tak, abyste to nepřehnali s kaloriemi – pokud totiž budete mít plán, je mnohem menší pravděpodobnost, že si bezhlavě objednáte jídlo, které vůbec nezapadne do vašeho celodenního jídelníčku. Právě plánování stravy je před dovolenou pro dietu důležité. Možná se vám to zdá zbytečné, ale věřte, poté už na něco takového nebudete mít náladu. Vždyť kdo by se chtěl v nějakém krásném exotickém ráji zabývat počítáním energetických hodnot jednotlivých jídel? Zkrátka sníte, co vám přijde pod ruku, aniž byste o tom příliš přemýšleli. Budete-li mít alespoň základní plán složení své stravy (a budete-li ho alespoň rámcově dodržovat), přírůstku kilogramů se nemusíte příliš obávat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 10 cviků pro sexy figuru do plavek! Začněte už dnes

Zrádné švédské stoly

Pokud bude stravování v hotelu probíhat pomocí takzvaných švédských stolů, dobře si rozmyslete, co si na talíř naložíte. Pokud ubytovací zařízení doplní klasický švédský stůl salátovým barem, máte vyhráno – doplníte pár dobrůtek spoustou zeleniny. Jenže řada hotelů salátový bar k dispozici nedává. Pak je jen na vás, abyste odolali nástrahám stravování stylem „můžu sníst cokoli a kolik chci“. To nás totiž velmi často nutí ke zbytečnému přejídání.
Jiná situace nastane, jsou-li švédské stoly k dispozici jen ke snídani. V takovém případě se jich nemusíte nijak zvlášť obávat. Snídaně je totiž základem dne i o dovolené. V žádném případě ji nevynechávejte! Nastartovat metabolismus je stejně důležité, ať už jste doma, nebo někde na prázdninách. Snídaňové švédské stoly obvykle nabízejí i jogurty a müsli, které jsou pro začátek dne ideální. Pozor si dávejte hlavně na uzeniny a tučné sýry. A také míchaná vajíčka, která velmi často plavou v tuku.

Svačinky a domácí strava

Často se stává, že pod vlivem zážitků nebo nabitého programu zapomínáme na některá denní jídla. A to je chyba. Pokud víte, že (například kvůli celodennímu výletu za památkami) nebudete mít čas například na oběd, přibalte si s sebou alespoň nějakou malou svačinu. Stačí třeba sáček oříšků nebo müsli tyčinky.

Svačiny jsou vůbec důležitou součástí jídelníčku i při dovolené. Doma jíte po menších porcích několikrát denně, tak proč ne i jinde? Malé občerstvení vám nezabere v zavazadle příliš místa a mezi koupáním v moři a opalováním jistě najdete chvilku, abyste něco zakousli.

Ideální pro plánování jídelníčku je, pokud si budete stravování zajišťovat sami. Ale pozor, nemyslí se tím plný kufr konzerv, smažených řízků a instantních polévek! Přibalte spíše celozrnné těstoviny nebo rýži (omáčky na ně vykouzlíte i z několika málo místních surovin), nějaké müsli nebo cereálie a zbytek potravin dokupujte až v místě pobytu. Ano, je to dražší než si přivézt jídlo z domova, ale alespoň se nebudete přejídat. A takové ovoce a zelenina vyrostlá a uzrálá pod jižním sluncem je lahůdka, o kterou byste se neměli připravit! Vymýšlejte jednoduchá jídla, nemusíte přeci nijak vyvářet (zvláště jedete-li za teplem), stačí většinou něco studeného.

Voda nad zlato

Nezapomínejte ani na pitný režim! Dostatečný přísun tekutin je zvláště v horkých letních dnech životně důležitý. Nejlépe se hodí voda, ovocné čaje (dají se pít i studené) a ředěné džusy (neředěné džusy a fresh džusy se nedoporučují, většinou se totiž ani nezapočítávají do pitného režimu). Ale pozor na všelijaké exotické koktejly a alkohol vůbec, možná se to nezdá, ale alkoholické nápoje jsou velmi kalorické. Byla by škoda pokazit si úsilí o dodržování dietního plánu nápoji, když už se tak hlídáte u jídel. Samozřejmě to neznamená, že se z vás o dovolené musí stát abstinent, ale sáhněte raději po bílém víně nebo ještě lépe, vinném střiku.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat