10 malých změn pro štíhlou postavu. Zkusíte je?

Také jste si letos předsevzali, že se zbavíte přebytečných kilogramů? Pak jistě přemýšlíte o tom, jak svého cíle co nejsnáze dosáhnout. Ulehčete svému tělu cestu za zdravou váhou několika maličkostmi, které vám neseberou ani čas, ani energii, ale dokáží skutečné zázraky!

Co tedy přidat k oné tradiční kombinaci „vyvážená strava a dostatek pohybu“, abychom konečně zdravě zhubli?

Přestávka na oběd

Pokud máte jen trochu možnost (a upřímně řečeno, většina z nás tu možnost má), přestaňte se k obědu odbývat tím, že něco rychle slupnete, aniž byste se odlepili od svého pracovního stolu a přerušili svou práci. Pěkně vstaňte a běžte si sníst oběd někam, kde nebudete příliš rušeni a budete se soustředit jen na jídlo. Váš mozek si tak informaci o tom, že jste obědvali, snáze uloží a nebudete mít za hodinku pocit, že jste nejedli. Ideálně byste si měli dopřát na oběd 20 minut, ale i méně se vyplatí – jen když se odlepíte od práce.

Voda s kávou

Jste-li milovníkem tohoto lahodného nápoje, nikdy k němu nezapomínejte vypít také sklenici vody. Káva totiž může organismus dehydratovat a dehydratace se velmi často maskuje jako hlad. Pokud si ale ke kávě rovnou dopřejete i vodu, nehrozí, že se za chvíli ozve touha něco sníst.

Svačinka před nákupem

Všichni odborníci na zdravý životní styl vám potvrdí, že nejhorší je vyrazit do supermarketu, když jste hladoví. V košíku tak totiž skončí i řada dobrot, které s odhodláním žít zdravě a zhubnout nemají nic společného. A tak si před nákupem dopřejte něco malého (a zdravého) na zub, co vás dostatečně zasytí.

Brambůrky z mističky

Pokud jste milovníky chipsů, moc dobře víte, jak je těžké se této křupavé slané pochoutky vzdát. Jenže je jasné, že chcete-li zhubnout, nejsou smažené brambůrky na seznamu doporučených potravin (o jejich dopadu na naše zdraví není třeba dlouze mluvit). Abyste předešli tomu, že v zoufalství z nezvladatelné chuti spořádáte rodinné balení chipsů, občas si jich pár dopřejte. Ale nikdy je nekonzumujte přímo ze sáčku! Odsypte si je do malé mističky (a už si nepřidávejte).

Mražená zelenina

Zelenina je nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. A to jak syrová, tak i tepelně upravená. Abyste měli co nejvíc možností, jak zeleninu na talíř zařadit, zásobte se tou mraženou. Snadno ji přidáte do jakéhokoli pokrmu nebo si ji můžete jen tak udělat v páře (případně na trošce olivového oleje). Zdravá a chutná večeře je na světě.

Bez chleba v restauraci

Spousta restaurací (především těch zaměřených na italskou kuchyni) svým zákazníkům zpříjemňuje čekání na objednané jídlo domácím chlebem s ochuceným máslem. Odolat takové dobrotě je těžké, ale vězte, že tento předkrm vyžene celkový počet kalorií do závratných výšin. I když jste si objednali něco „dietního“, výsledný efekt jste pohřbili (většinou bílým) pečivem. A tak s veškerým sebezapřením raději chleba odmítněte v okamžiku, kdy vám jej obsluha přináší (jak už bude na stole, neodoláte).

Zabalit, prosím

A když už jsme u restaurací, ještě jedna rada. Porce, které svým hostům servírují, jsou většinou zbytečně velké. Doma byste si toho na talíř tolik ani nenaložili. A tak si dávejte pozor, kolik toho zkonzumujete. O zbytek na talíři nepřijdete – požádejte obsluhu, aby vám ho nechala zabalit. Nejenže se nepřejíte, ale ještě získáte porci dobrého jídla na druhý den.

Výtah versus schody

Přestaňte využívat do nižších pater výtah! Pěkně si běžte vyběhnout schody. A i když bydlíte či pracujete „ve výšinách“, nejezděte výtahem až nahoru – alespoň čtyři patra jděte pěšky. Pohyb je při hubnutí základ!

Proteiny k snídani

Chcete-li zhubnout, rozhodně se neodbývejte při snídani! Je základem celého dne, a tak by měla být bohatá a vyvážená. Dopřejte si k ní kvalitní bílkoviny (ideálně vajíčko), celozrnné pečivo a ovoce (případně ovesnou kaši s ovocem nebo jogurt apod.). Proteiny v kombinaci s vlákninou vás udrží nasycené po celé dopoledne, a tak se vyhnete nezdravé výpravě k automatu se sladkostmi.

Bílá versus celozrnná

Veškeré potraviny, které jsou z bílé mouky, vyměňte za jejich celozrnnou verzi. Pečivo, těstoviny, domácí koláče, zkrátka všechno. Nejenže s celozrnnou mouku dodáte tělu důležité živiny, ale vláknina vás zasytí na dlouhou dobu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat