Šlofík po obědě? Omladí vám mozek až o pět let

Každý dospělý pracující člověk by měl mít nárok na hodinku spánku po obědě. Šlofík v délce dvaceti minut až jedné hodiny totiž výrazně podporuje mozkové funkce a paměť. Z výzkumu čínských neurologů vyplývá, že pětašedesátiletí, kteří během života měli pravidelné přestávky a natáhli se ke krátkému spánku po obědě, měli mozek mladší o pět let než jejich vrstevníci, kteří byli bdělí od rána do večera.

Lidské biorytmy diktují odpolední útlum. Po obědě během časného odpoledne většina lidí zažívá úbytek energie a snížení mozkových funkcí. Je to přirozené a vychází z mnoha milionů let evoluce. I naši předkové si dávali krátkou pauzu v této části dne. Aby zvýšili na maximum mozkovou kapacitu a mohli být plně akční odpoledne a před večerem, kdy byl nejvhodnější čas pro lov či sběr.

Výzkum čínských neurologů potvrzuje, že dodržování šlofíků po obědě má blahodárný vliv na mozek a mozkové funkce. To je něco, co vědí lékaři a další specialisté v oboru mnoho let. Lidé, kteří si zdřímnou aspoň na dvacet minut po obědě, mají odpoledne svěžejší mozek, lepší paměť a rychlejší myšlení.

Výzkum u tří tisíc Číňanů ve věku pětašedesáti let ale navíc prokázal, že ti, kdo spali hodinu denně po obědě, měli mozek o pět let mladší než jejich vrstevníci, kteří odpoledne nespávali vůbec. Testy nejrůznějších typů paměti a dalších kognitivních funkcí prokázaly, že dotyční po hodině spánku měli mnohem lepší výsledky.

„Paradoxně lidé, kteří si zdřímnou po poledni, spí pak lépe v noci,“ píší autoři v odborném časopise Journal of the American Geriatrics Society.

Nejen paměť

Odpolední šlofík ovšem kladně neovlivňuje jen naši paměť. Především u mužů má i další pozitivní účinky. Jaké?

Zabraňuje tloustnutí

Tedy možná ne úplně, ale pomáhá mu předcházet. Podle vědců ze Stanford University zvyšuje nedostatek spánku produkci „hladového hormonu“ ghrelinu, který způsobí, že máme hlad, i když jsme nasycení. A tak dožene-li muž spánek po obědě, nebude chodit celé odpoledne luxovat lednici.

Pomáhá zvládat stres

Během stresu se nám výrazně zvedá krevní tlak, což může vést až k onemocnění srdce, mozkové mrtvici, ale i k problémům s erekcí. Studie Allegheny College ukázala, že odpolední zdřímnutí může se zvládáním stresu hodně pomoci. Polovina mužských účastníků studie si spánek po obědě dopřávala, druhá ne. U první skupiny přitom nedosahovaly hodnoty krevního tlaku takové výšky jako hodnoty ve skupině druhé.

Zaručí chápavějšího partnera

Výzkum z University of California ukázal, že muži, kteří trpí nedostatkem spánku, jsou náchylnější k hádkám s partnerkou. Navíc se jim hůře „četou“ její signály a emoce, což vede k dalším konfliktům.

Pomáhá soustředit se

A University of California ještě jednou – tentokrát tamní výzkumníci dokázali, že muži, kteří si po obědě zdřímnou, se odpoledne mnohem lépe soustředí než ti, kteří si půlhodinku spánku nedopřejí.

Zlepšuje sexuální život

Pokud muž trpí nedostatkem spánku, dochází u něho k poklesu hladiny testosteronu. A to je špatná zpráva pro jeho libido, ale i kvalitu spermií nebo pro erekci. Co radí vědci z University of Chicago? Nechte ho dostatečně prospat!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat