Běháte, abyste měli štíhlou postavu? Bez činek se to ale neobejde

Počátek každého roku je obdobím, kdy posilovny praskají ve švech. Mnoho lidí vsadí na různé aerobní sporty, někteří začnou běhat na vlastní pěst. Ale aerobní pohyb – ve fitness centru nebo venku –, třebaže je pro zdraví oběhové soustavy perfektním druhem cvičení, řadu lidí toužících po vypracované a štíhlé postavě zklame. Také proto brzy v únoru či březnu mnozí úsilí být víc fit vzdají. Aerobní pohyb k vyrýsovaným svalům a plochému břichu totiž nevede. Nezbytné je také silové cvičení s činkami a stroji.

„Neexistuje rychlejší způsob, jak se dostat co nejdříve do mrtvého bodu hubnutí, než se zaměřit vyloženě na kardiovaskulární/aerobní cvičení. Takže jaké je řešení? Posilování,“ tvrdí britská expertka Sarah Lindsay ze společnosti Roar Fitness, která pomáhá dosáhnout dokonalé postavy řadě slavných tváří.

„Správné posilování pomůže nejen zbavit se nadbytečného tuku v nejrychlejším tempu, ale důležitější je, že pomůže tělo tvarovat a tónovat tak, jak to nedokáží ani hodiny běhu a jízdy na kole,“ vysvětluje Lindsay.

Posilování podporuje metabolismus svalů a jejich růst, zaměřuje se na svaly celého tělo (zatímco aerobní sporty většinou zatěžují jen dolní končetiny) což výrazně zvyšuje energetický výdej a spalování tuků. Posilování také zvyšuje hladinu růstového hormonu v těle (IGF-1) a mužského pohlavního hormonu testosteronu, který nejenže vede k nárůstu svaloviny, ale také zvyšuje u obou pohlaví libido – tedy chuť na sex.

„Nadměrný aerobní pohyb je příliš stresující pro nadledvinky, což vede ke ztrátě svaloviny, která je nezbytná pro spalování a hubnutí,“ dodává Lindsay v interview pro deník The Mail.

Důležité svaly

Svaly ovšem nejsou důležité, jen pokud chceme zhubnout. Zjednodušeně řečeno jsou důležitou opěrnou sestavou pro naše tělo, a tak jejich nedostatek způsobuje celou řadu problémů. A nezáleží na tom, zda patříme k hubeným modelkám nebo baculkám. Jenže v poslední době nejsou svaly to, co zdobí naše těla...

Výzkumy z Kanady, Velké Británie a USA dokazují, že lidé na Západě mají kriticky málo svaloviny. Od poloviny osmdesátých let minulého století došlo k prudkému úbytku svaloviny, a to zvláště u žen. Viníkem je módní průmysl pěstující ideál ženské krásky jako vyzáblé modelky, nedostatek manuální práce v běžném každodenním životě a sedavý životní styl.

Dnešní generace nemá zdaleka takovou sílu, jakou měli její rodiče. Muži i ženy mají na vše přístroje, které vykonávají téměř všechnu manuální práci. Pohodlný a sedavý životní styl spolu s nesprávnou výživou a nedostatkem pohybu vede k tomu, že v populaci od 80. let minulého století máme o 10 procent méně svaloviny.

Problém je, že lidé nejsou nijak lehčí, naopak. Svalů ubývá, tuků přibývá. „Nastává epidemie slabých žen, které nemají vůbec žádnou svalovou hmotu. Máme tu jen vyzáblé dívky, které nemají žádné svaly na podporu páteře, nebo obézní dámy, které nemají pod tukem rovněž žádné svaly,“ varuje doktorka Sammy Margo z Londýna.

„Většina mladých žen chce být hubená. Nejí mnoho, necvičí, má slabou svalovinu a je nezdravá,“ potvrzuje profesor Ken Fox z University of Bristol.

Svalovina je u žen potřeba, při cvičení se navíc tvoří mužský pohlavní hormon testosteron, jenž je v určité míře nezbytný i pro ženy. Bez testosteronu mají ženy poruchu sexuální touhy, snížené libido, nedostatečnou schopnost vzrušit se a dosáhnout orgasmu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat