Prostreno.cz

Pomocníci při chřipce? Máte je doma v kořenkách

Česko právě zažívá chřipkovou epidemii, a tak není divu, když některému z kolem letících virů podlehnete i vy. Chřipka dokáže být velmi nepříjemné onemocnění, v některých případech i nebezpečné, a tak není divu, že se nemocní porozhlížejí po všech možných pomocnících, kteří by jim ulevili. Ovšem nemusíte chodit daleko!

Bylinky a koření lidé pro jejich léčivé schopnosti využívali odpradávna. Tak proč se k této tradici nepřidat? Že nejste zrovna „bába kořenářka“? No a co – spoustu z nich máte dávno doma!

Po kterých přírodních zázracích sáhnout v případě chřipky či virózy?

Česnek

Hledáte silné přírodní antibiotikum a antivirotikum? Stačí vyndat ze spíže česnek! Je prostě k nezaplacení, nemají ho rády ani bakterie, ani viry, které způsobují chřipku. Posílí imunitu, protáhne dutiny, zkrátka je k nezaplacení. Ať už v polévce nebo rozetřený na topince.

Křen

Věděli jste, že křen obsahuje vitamin C? A kromě toho i silné antioxidanty, jež posílí imunitu a pomohou s příznaky chřipky, především rýmou a kašlem (dokáže pořádně protáhnout dutiny). Jen pozor, pokud jste těhotná nebo kojíte, pak to s křenem moc nepřehánějte. Jinak si jej pěkně nastrouhejte, smíchejte třeba s jablkem a máte domácí medicínu.

Zázvor

Je takovým všelékem posledních několika let, kdy se jeho léčivé účinky dostaly i na stránky odborných časopisů. Působí proti virům i bakteriím, podporuje pocení, vaše tělo pořádně prohřeje. Čaj z čerstvého zázvoru bude při chřipce vaším spojencem.

Pepř

Ano, i obyčejný černý pepř umí v případě potřeby pomoci! Oceníte ho především, když budete potřebovat uvolnit ucpaný nos. Prostě si okořeňte kuřecí polévku!

Bazalka

Tahle bylinka, kterou máme spojenou spíše s italskou kuchyní než s léčivými vlastnostmi, dokáže pomoci při horečce a zmírnit příznaky nachlazení. Čerstvou či sušenou si ji nasypte do salátu.

Majoránka

Tradiční české ochucovadlo oceníte nejen v bramboráku, ale i při chřipce. Umí totiž pomoci při respiračních obtížích, a tak trápí-li vás kašel, což je jeden z příznaků chřipky, určitě si z majoránky udělejte nálev a popíjejte ho.

Mimochodem, úplně stejně vám pomůže oregano nebo tymián!

Skořice

Je tradičním pomocníkem při boji s chřipkou, virózou či nachlazením. Může za to děkovat svým „prohřívacím“ schopnostem, díky nimž uleví při ucpaném nose nebo kašli. Prostě si ji přidejte do čaje a popíjejte.

Máta

Mátový čaj máme všichni doma především na zažívací obtíže, ale při chřipce či nachlazení tuhle dobrotu oceníte také. Především pokud vás trápí kašel a ucpaný nos.

Černý bez

Naše babičky moc dobře věděly, proč ho sušily. Pokud jste této tradici propadli i vy, máte vyhráno. Bez vám pomůže s příznaky chřipky a při kašli. Nálev popíjejte několikrát denně.

Šalvěj

Bolavý krk a kašel? Pak potřebujete odvar ze šalvěje. Má protizánětlivé a hojivé účinky a uleví se vám už po několika doušcích. Ostatně pokud vás trápí především bolest v krku, stačí šalvějový nálev kloktat. Jen pozor, tahle bylinka se moc nedoporučuje při těhotenství či kojení (ostatně o užívání všech bylinek byste se měla v těhotenství raději poradit s lékařem).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat