Přírodní zázraky proti kašli: Co vám pomůže?

Kašel je v zimních měsících nepříjemným společníkem spousty z nás. A tak není divu, že všemožné pastilky a sirupy proti tomuto neduhu trhají v prodejích rekordy. Ovšem věděli jste, že vám úplně stejně dokáže pomoci i příroda?

Pokud máte kašel, který se dá zvládnout pomocí běžných léků, jež nevyžadují předepsání od lékaře, pak můžete chemii vyměnit za sílu přírody. Po čem sáhnout?

Med

Používaly ho již naše prababičky – a věděly, co dělají. Ostatně to potvrdili i vědci! V odborném časopise Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine byla uveřejněna zpráva, podle níž má lžička medu před spaním u dětí lepší či srovnatelné účinky s běžně dostupnými sirupy proti kašli. Děti po medu lépe spaly a méně během noci kašlaly.

Lékořice

Studie Marylandské univerzity se zaměřila na látky, které obsahuje lékořice. A zjistila, že dokáží snížit potřebu kašlání, zmírnit otoky, odstranit hleny, a dokonce stimulovat v organismu produkci látek, které podporují hojení. V tradiční medicíně se proto lékořice používá právě na potíže dýchacího systému – astma, kašel, ale i bolavý krk. Tak toho využijte i dnes, až vás přepadnou bacily a kašel.

Čokoláda

Dobrá zpráva pro milovníky této sladkosti! Podle britské studie z roku 2012 díky látce theobromin, která je v čokoládě, respektive kakau, obsažena, může tlumit záchvaty kašle. Dokonce vědci srovnávají účinky tohoto alkaloidu s kodeinem, který je často součástí sirupů proti kašli. A kdy jindy se rozmazlit mlsáním, než když je člověk nemocný?

Hot Toddy

Ačkoli během nemocí není alkohol doporučován, jsou situace, kdy můžete udělat malou výjimku. Trápí-li vás kašel (a neužíváte žádné léky, které by se s alkoholem rozhodně neměly míchat), zkuste tuhle oblíbenou (především v anglosaských zemích) variantu punče. Nejenže prohřeje a zklidní podrážděný krk, ale také díky antibakteriálním účinkům alkoholu může pomoci zabránit dalšímu růstu bacilů.

Jen to s touto „medicínou“ nesmíte přehnat! Alkohol nepůsobí příliš pozitivně na imunitní systém, který má v dobách infekce spoustu práce. Pamatujte, že chcete imunitě pomoci, ne ji ještě oslabit. Proto si tímto nápojem pomáhejte jen velmi střídmě (maximálně šálek denně).

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce bourbonu (či whisky)
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 šálku vroucí vody

Jak na to: Všechny ingredience promíchejte a popíjejte po malých doušcích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat