Vysoký tlak? Co by vám nemělo chybět v jídelníčku

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak trápí spoustu lidí. Mnozí z nich o tom ani netuší, protože tohle onemocnění, jemuž se přezdívá „tichý zabiják“, nemá dohromady žádné příznaky. To mu ale neubírá na nebezpečnosti, naopak. Hypertenze je rizikovým faktorem řady kardiovaskulárních onemocnění.

Cévní mozkové příhody, infarkt myokardu, to jsou jen dvě z mnohdy smrtelných chorob, za nimiž může vysoký krevní tlak stát. Proto je důležité navštěvovat pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře (nárok na ně máte jednou za dva roky), který vám krevní tlak změří a v případě potřeby předepíše léky, jež hypertenzi snižují.

Pokud vám byl vysoký krevní tlak diagnostikován, pak je důležité dodržovat nejen léčebný režim, který vám předepsal lékař, ale také zásady zdravého životního stylu. Mezi ně patří i vyvážený jídelníček. Ten navíc v terapii hypertenze dokáže pomoci – některé potraviny totiž krevní tlak pozitivně ovlivňují. Které?

Banány

Obsahují spoustu draslíku, což je minerál, který působí na krevní tlak. Jeden banán denně vám významně pomůže ve snaze dopřát svému tělu doporučenou denní dávku draslíku.

Nízkotučný jogurt

Některé studie potvrdily pozitivní vliv jogurtů při léčbě hypertenze. Ovšem zkuste se zaměřit na jogurt s nižším obsahem tuku (tedy žádný smetanový). Jen pozor, abyste ve snaze koupit nízkotučný výrobek nekoupili jogurt, který obsahuje množství cukru, to by se jeho pozitivní efekt poněkud degradoval…

Tučné ryby

Ačkoli na tuky byste si měli dát pozor, těch rybích se to netýká. Rybí maso totiž obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny, jejichž pozitivní role v prevenci kardiovaskulárních onemocnění byla bezpočtukrát prokázána.

Luštěniny

Představují jeden z nejkvalitnějších zdrojů vlákniny, které nám dala příroda k dispozici. A jedna ze studí prokázala, že konzumace luštěnin může pozitivně ovlivňovat krevní tlak, především u pacientů s cukrovkou. Ale i když nepatříte mezi diabetiky, rozhodně luštěniny do jídelníčku zařaďte!

Olivový olej

Zdravé tuky a další látky, které olivový olej obsahuje, pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi a také snižovat krevní tlak. Doporučená dávka? Dvě až tři lžičky tohoto oleje denně.

Koření

Při vysokém tlaku je důležité omezit přísun soli, zvláště jste-li zvyklí solit opravdu hodně (a to většina Čechů je – doporučenou denní dávku soli překračujeme několikanásobně). Jak ale jídlo ochutit, když si nemůžeme pomoci solí? Vsaďte na bylinky a koření. Nejenže jídlo získá další chuťový rozměr, ale navíc některé druhy koření působí pozitivně na celou řadu důležitých pochodů v organismu.

Listová zelenina

Saláty, čerstvý špenát, ale také kapusta a další zástupci zeleninové říše jsou vašimi zeleninovými spojenci. Obsahují totiž poměrně velké množství hořčíku, který hraje v boji s hypertenzí důležitou roli. Nezapomínejte zdravý salát přidat ke každému jídlu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat