Chcete dobře spát? Tohle mějte po ruce

O tom, jak se chovat a co všechno dělat, abychom si mohli v noci užívat kvalitního spánku, všichni víme. Ale napadlo by vás, že na spánek má vliv také to, co máme z postele nadosah ruky?

Máte vedle postele noční stolek? Skvělé! Ovšem máte v něm všechno, co potřebujete pro klidnou noc? Tohle by na něm nemělo chybět!

Budík

Spoléháte při buzení na svůj mobilní telefon? Chyba. Právě mobil by totiž vůbec neměl do ložnice přijít. Modré světlo, které vydává jeho displej, narušuje produkci hormonu melatoninu, jenž je odpovědný za usínání a kvalitu spánku. A tak byste jej ani před usnutím, ani v noci či po ránu neměli mít v ruce.

Kupte si obyčejný budíček, který má u displeje malou žárovičku, již můžete v noci rozsvítit, abyste se podívali, kolik je hodin. Už žádné světlo z mobilu jen proto, že nevíte, kolik času v posteli ještě můžete strávit!

Dobrá kniha

Čtení před spaním představuje skvělý způsob, jak se unavit a vklouznout do říše snů. Žádné sledování displeje mobilního telefonu, které nás naopak může od kvalitního spánku vzdálit, ale stará dobrá kniha. Ta vám navíc pomůže, pokud se uprostřed noci probudíte a nebudete moci usnout (což se, upřímně řečeno, kvůli vysoké míře stresu, jemuž jsme denně vystaveni, stává dost často).

Zvolte si ale čtivo, jež vás nerozruší. Napínavá detektivka vás může ještě více probudit, případně se od ní nebudete moci odtrhnout („když je to tak napínavé“). Zkuste příběh, který je pozitivní a zklidní vám nervy. Vzpomínáte na oblíbenou knížku z dětství? Máte rádi pohádky? Klidně sáhněte po nich – dobrý konec zaručen!

Sešit a tužka

Někdy se starosti zdají horší, než ve skutečnosti jsou. A náš mozek má velmi „příjemný“ zvyk rozebírat naše největší obavy a stresy právě před spaním či uprostřed noci. Když ale vezmete tužku a své černé myšlenky svěříte papíru, bude vám hned lépe na duši.

Sešit se vám bude hodit rovněž na zapisování snů – kolikrát se probudíme z příjemného snu, ale ráno už nepamatujeme, o čem vlastně byl? A to je docela škoda.

To samé platí i o nápadech, jež nás uprostřed noci „přepadnou“ například cestou na toaletu a o kterých už ráno nevíme („ale vážně to bylo úplně geniální“). Vyplatí se je zapsat.

Sklenice s vodou

Probudíte se občas uprostřed noci s pocitem žízně, případně se suchem v ústech či vyschlým krkem? Pak se sklenička vody po ruce rozhodně hodí. Výlet z ložnice do kuchyně vás totiž může až příliš probudit, takže se vám bude hůře znovu usínat.

Důležité je také mít na paměti, že během spánku nepřijímá tělo žádné tekutiny, a tak je ráno dehydratované. Sklenice vody vypitá dříve, než vstanete, pomůže organismus probudit a poskytneme první hydrataci. Navíc budete mít hned „splněnou“ první z dávek do pitného režimu!

Kapesníčky

Není nic horšího, než se uprostřed noci probudit s ucpaným nosem a bezhlavě hledat po bytě něco, do čeho bychom se mohli vysmrkat. Proto se vyplatí mít na nočním stolku krabici s papírovými kapesníčky. Jsou rychle po ruce, takže během pár minut už zase budete spát. A bude se vám lehce dýchat!

Baterka

Jak už jsme psali – mobilní telefon, jímž si spousta z nás v noci svítí, abychom světlem z lampičky či lustru nerušili například cestou na toaletu ostatní členy rodiny nebo se jím příliš neprobudili, by měl mít vstup do ložnice zakázán. A tak se spolehněte na malou baterku. Uvidíte, bude se vám hodit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat