Každá třetí žena je při běhu obtěžována. Jak se můžete bránit

Celou dobu jste čekala, až se počasí vybarví, abyste v běžeckých botách vyrazila na svoji oblíbenou trať? Tak pozor, má to i svoji stinnou stránku. Strach z přepadení nebo obtěžování není tak docela neopodstatněný. Jaká je statistika násilného chování?

Podle portálu Rungo je běh druhým nejpopulárnějším sportem v Česku, přičemž hlavně ženy o něj projevují čím dál větší zájem. Nová studie z Anglie ale varuje, že ženy-běžkyně jsou snadným terčem násilníků, kvůli čemuž se většina bojí tento sport provozovat.

Anglické sdružení, které si říká „Nová iniciativa“, vyzpovídalo dvě tisícovky žen, přičemž každá třetí se přiznala, že už ji při běhu někdo obtěžoval. Dvě třetiny žen cítí úzkost, zatímco běhají, a to především kvůli obavám o osobní bezpečnost. A to je velká, velká škoda.

Pro a proti sportování venku

Ženy totiž běhají z mnoha různých důvodů. Čistí si myšlenky, shazují kila, dělá jim dobře chvilka o samotě, dobíjejí se po stresujícím dni a zapomínají na každodenní starosti. Dá se to nějak vyřešit?

„Mám to podobně. Bojím se, a proto s sebou obvykle nosím aspoň svazek klíčů schovaný v malé ledvince. Ale kdo ví, jestli bych byla schopná ho rychle použít, kdyby k něčemu došlo,“ říká čtenářka Alice a dodává, že si pro letošní běžeckou sezonu objedná pepřový sprej. „Lepší něco, než nic,“ krčí rameny. „To já si zásadně vybírám osvětlené ulice. Přijde mi to bezpečnější,“ přidává se Kristýna. A co radí odborníci?

Preventivní opatření

Podle nich je nejlepším řešením běhat ve skupině. Skvělé je, pokud s sebou berete psa větší rasy. Dále je vhodné popsat svoji trasu kamarádce, partnerovi a podobně. Když se delší dobu nebudete vracet, snadněji vás najdou. Pak také noste s sebou telefon. Ve sportovních potřebách si kupte pouzdro na ruku (nebo již zmíněnou ledvinku okolo pasu), ale hlavně… Vyhněte se železné pravidelnosti a sdělování svojí trasy neznámým lidem.

Když sama nahráváte násilnému chování

Je velmi časté, že ženy uběhnou daný počet kilometrů a svůj výsledek zveřejní prostřednictvím některé z fitness aplikací na sociální síť. K tomu si přičtěte právě tu pravidelnost – a kdokoli, komu se váš příspěvek dostane do rukou, toho může zneužít. Každopádně to nevzdávejte. Pokud běh milujete, není důvod, abyste se mu zbytečně vyhýbala, jen učiňte příslušná opatření.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat