Rady našich babiček, jak vyhrát boj s jarní virózou

Zima se konečně definitivně odporoučela. To ale neznamená, že co se týká chřipek, nachlazení a viróz, jste z obliga. Právě naopak, vždyť na jaře o ně není nouze! Už si vás nějaký ten bacil našel? Zažeňte ho třeba luštěninami!

I přes přísun vitaminů a veškerá preventivní opatření na sobě pozorujete příznaky nachlazení? Samozřejmě že rýma, zvýšená teplota a bolest hlavy nejsou nějak vážné choroby, které by vás snad ohrozily na životě. Že však dokáží pěkně potrápit, o tom není třeba debatovat! Jakými zbraněmi se můžete bránit?

Nepodceňujte pitný režim

První pravidlo, jak se zbavit neduhů, je dostatečný pitný režim. Udržujte své tělo hydratované a brzy se vám uleví. Jak je to možné? Voda okysličuje krev, čímž napomáhá vyplavovat bakterie a viry z imunitního systému. Pokud vás vidina dvou až tří vypitých litrů čisté vody nikterak neláká, obohaťte pitný režim o bylinné čaje. Těch přece není nikdy dost!

Vsaďte na zázračnou minerální látku

Při onemocnění má vaše obranyschopnost pěkně napilno a neví, kam dřív skočit. Chcete-li přidat ruku k dílu a trochu jí pomoci, užívejte zinek. Ten jak známo napomáhá imunitě vypořádat se s bacily a tím výrazně zkracuje dobu léčby. Skvělými zdroji jsou dýňová a slunečnicová semínka, játra, ořechy, luštěniny, listová zelenina, jitrocel, obilné klíčky a droždí. Zinek je hojně zastoupen také v drůbežím, vepřovém a hovězím mase. Rozhodně ho vezměte na milost, protože vás uchrání i před únavovým syndromem. Nutno dodat, že doporučená denní dávka je 15 mg.

Nebojte se inhalace

Inhalování dokáže „protáhnout“ dýchací cesty jako nic jiného. Pokud tak budete činit při prvních příznacích, zabráníte propuknutí nemoci do těžšího stádia. Tím snížíte riziko nasazení antibiotik. Jak na to? Dejte do většího hrnce nahřát vodu tak, aby se vypařovala, ale nevřela. Do ní pak nasypte mořskou sůl či nakapejte pár kapek léčivého esenciálního oleje (tea tree, mentol, eukalyptus). Pak už jen stačí přehodit přes hlavu ručník a „nasávat“ páru.

Využijte speciální bylinky

Už jste někdy slyšeli o angínovníku čínském nebo rýmovníku? Mít tyhle přátele po ruce se vám ve všech směrech vyplatí. Jak již název napovídá, angínovík se používá při angíně, bolestech v krku, zánětech mandlí, laryngitidě a začínajících zánětech průdušek. Jako první pomoc si lze dát do úst kousek listu a jednoduše ho rozžvýkat. Pozor na ostře palčivou chuť, která vás může nemile překvapit.

V případě rýmovníku se jedná o jedinečného zachránce při léčbě rýmy a nachlazení. Ne nadarmo se mu říká mexický eukalyptus! Lístky se využívají při inhalaci, stačí jeden utrhnout a vdechovat léčivé silice. Bolest hlavy zase zažene odvar z jednoho listu spařeného dvěma decilitry vody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat