Kvalitní spánek je nejlevnější metodou, jak být zdravější

Nic neovlivní v životě člověka zdraví tak výrazně jako kvalita spánku. Tvrdí to vědci z Warwicku po sledování třiceti tisíc osob po dobu čtyř let. Změna kvality spánku totiž ovlivní celkové zdraví a kondici rychleji a výrazněji než změna jakéhokoli jiného prvku životního stylu. A přitom spát zdravě je také metoda nejlevnější.

Změnit jídelníček, začít víc cvičit a další aspekty stojí vždy více než začít kvalitně a dostatečně dlouho spát.

„Nejde přitom jen o délku spánku. Největší přínos pro zdraví plyne ze zlepšení kvality vašeho spánku. Je to nejúčinnější, nejjednodušší a nejlevnější metoda, jak si zlepšit celkové zdraví,“ tvrdí vědci z University of Warwick.

Nespavost a nekvalitní odpočinek velmi výrazně zvyšují riziko předčasného úmrtí a rozvoje mnoha nebezpečných chorob.

„Blahodárné účinky lepšího spánku se týkají všech a nikoli jen těch, kteří spí extrémně špatně a vyžadují intenzivní léčbu nespavosti,“ dodává doktorka Nicole Tangová z Warwicku.

Jak rychle usnout?

Že si sice moc dobře uvědomujete, jak důležitý je spánek, ale on se k vám večer ne a ne dostavit? Zkuste dodržovat následující pravidla, která vám do říše snů spolehlivě pomohou!

Tma tmoucí

Abychom usnuli, potřebujeme v těle hormon melatonin – ten našemu organismu totiž říká, že je čas na spaní. Jenže jeho produkci může bránit světlo, které proniká k vám do ložnice například zvenku nebo jiných místností. A tak mu „zakažte vstup“. Dopřejte si luxus v podobě co nejpřirozenější tmy – pořiďte si pořádné závěsy, zhasněte všechna světla a bez milosti vykažte z ložnice jakoukoli elektroniku, která produkuje (byť malé) světlo.

Elektronice vstup zakázán

A ještě k té elektronice v ložnici – i když v ní nejrůznější počítače, televize, tablety a spol. přímo nebydlí, často se tam stejně vloudí. A to je chyba. Modré světlo, které elektronika vydává (včetně našich mobilních telefonů), totiž narušuje produkci zmiňovaného melaninu. A tak byste měli mobil, tablet i počítač odložit nejméně 60 minut před odchodem do postele.

Pozor na horko

Příliš horký vzduch v ložnici našemu spánku a usínání také dvakrát neprospívá. Většina lidí usne spíše v chladnějším prostředí. Jaká je vlastně ideální teplota pro ložnici? Podle odborníků by se měla pohybovat okolo 17 až 20 stupňů Celsia.

Malý rituál

Zkuste pojmout „odchod do postele“ jako rituál, který se každý den plus mínus v nezměněné podobě opakuje. Přibližně 9 hodin před tím, než musíte ráno vstávat, se běžte osprchovat, vyčistěte si zuby a zalezte si do postele (třeba s knihou). Takto si vaše tělo zvykne, že v určitou hodinu a po jistých činnostech následuje spánek.

Přelstěte mozek

Zdá se vám, že důvodem vaší neschopnosti rychle usnout je mozek, který se ne a ne „vypnout“? Pak jej zkuste od starostí a stresu odvést do příjemnějších rovin. Například tak, že jej zaměstnáte tím, že si budete představovat svou vysněnou dovolenou, vymyslíte alternativní zakončení k vaší oblíbené knize nebo si vymyslíte nějaký příběh, ve kterém hrajete hlavní roli. Zkrátka zkuste před spaním snít o něčem příjemném!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat