Mýt, či nemýt? Poznejte chyby, které sabotují vaši hygienu

Rodiče se drtivé většině z nás snažili vštípit základní hygienické návyky. Někteří z nás si je upravili k obrazu svému a ne všechny dodržují, jiní naopak „přitvrdili“. Jak se ale na naši hygienu dívají odborníci? A které chyby spousta z nás každý den dělá?

Tak například někteří z nás…

…si nemyjí ruce po použití toalety.

Říkáte si, že je to hloupost, protože cestou ze záchodu si přece myje ruce každý? Pak si někdy všimněte, kolik lidí na veřejných toaletách mine umyvadlo bez povšimnutí, případně si ruce omočí jen tak „symbolicky“. Už chápete, proč se tolik lidí odmítá dotknout kliky u dveří vedoucích z veřejné umývárny?

A navíc existují jasná data – v roce 2013 uveřejnil časopis Journal of Environmental Health studii, která analyzovala chování téměř 4 tisíc uživatelů toalet. Její autoři zjistili, že 10 % si ruce nemyje vůbec, 33 % nepoužívá mýdlo a téměř nikdo si ruce nemydlí dostatečně dlouho.

…se myjí až příliš často.

Rčení, že všeho moc škodí, platí v mnoha oblastech života. Hygienu nevyjímaje. Pokud každý den své tělo od hlavy až k patě drhnete mýdlem a horkou vodou, neprokazujete své pokožce příliš dobrou službu. Nejenže ji velmi vysušujete, což vede k podráždění, praskání kůže a dalším potížím, ale navíc z povrchu pokožky smýváte i přátelské bakterie, které ji chrání a udržují zdravou. Čímž také oslabujete svou imunitu.

…používají vatovou tyčinku k čištění uší.

Tento zvyk si spousta z nás nese z dětství, kdy jsme si snad ani jinak uši nečistili. Ale dnešní odborníci už vědí, že bychom to dělat neměli. Jednak hrozí, že si neopatrnou manipulací s tyčinkou poškodíme bubínek, jednak si s ní ušní maz „zatlačujeme“ dál do ucha. A aby toho nebylo málo, ukazuje se, že ušní maz v malém množství hraje přece jen i pozitivní roli a naše uši chrání (zabraňuje cizím tělesům, jako je například prach, „vstupu“ do ucha). Jak tedy uši čistit? Postačí vám prsty.

…nevěnují pozornost zubnímu kartáčku.

Nejde jen o to, že někteří z nás používají jeden kartáček až nebezpečně dlouho (maximálně po 3 měsících mu dejte sbohem), ale navíc jej uchovávají ve vlhku a dostatečně jej nedezinfikují. Kartáček po každém použití pořádně propláchněte proudem vody, otřepejte a umístěte někam, kde se ke štětinám dostane vzduch, aby dokonale proschly. Jinak hrozí, že si s příštím čištěním do úst zanesete mikroby a plísně, které s hygienou nemají nic společného.

…nečistí běžně užívané předměty v domácnosti.

Klika u dveří, mobilní telefon, vypínač, ovladač na televizi, kabelka… Co mají tyto (a mnohé další) věci společného? Že na ně nesaháme vždy nejčistšíma rukama. A to má za následek šíření virů a bakterií po celé domácnosti. I když si pečlivě umyjete ruce po příchodu zvenku, v okamžiku, kdy sáhnete na svůj smartphone, si je můžete jít umýt znovu (a to dělá málokdo). Takže se zamyslete, které předměty si zaslouží vaši pozornost, a pravidelně je dezinfikujte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat