Jarní detox: Hlavní roli hrají zelené potraviny

Venku začíná krásné počasí. Příroda se probouzí a překypuje novou, silnou energií. Po jakémsi správném zimním útlumu se probouzí i náš organismus. Jaro je dle nutričních expertů nejlepší období na pročištění těla, jeho revitalizaci a posílení.

Detoxikace je vnitřní očistný proces, při kterém se organismus zbavuje toxinů a škodlivých látek. Každé tělo jej má nastaven jako svůj automatický proces. Náš organismus vylučuje škodliviny z těla potem, bojují s nimi ledviny, játra a střeva. Pokud dlouhodobě konzumujeme potraviny, které nejsou pro náš organizmus přirozené a vhodné, tento proces se zpomaluje.

„Lidé často mohou vnímat detoxikaci jako určitou dietu a cestu ke zhubnutí, někteří za ní vidí půst a hladovění. Detoxikace by měla být pravidelný a postupný proces, při kterém nehladovíme, musíme ale  odlehčit naši stravu tak, abychom snížili přísun kyselinotvorných látek (zejména masa, uzenin, cukru, bílé mouky, alkoholu) do našeho těla. Na počátku můžeme pocítit výkyvy nálad, bolesti hlavy, zhoršení stavu pokožky, toto je ale pouze dočasný stav a důsledek čištění zanešeného těla toxiny,“ říká výživová poradkyně Ing. Alice Hynková.

Co jsou zelené potraviny?

Při detoxikaci mohou pomoci přírodní “zelené potraviny”, jako je zelený ječmen, chlorella, spirulina či mladá pšenice. Kromě toho, že tělo pročišťují (chlorella), obsahují bílkoviny, antioxidanty a široké spektrum potřebných vitaminů, minerálů a stopových prvků, které je nutné do těla doplnit.

Jako ideální komplexní „superpotravinová kúra“ bývá doporučována kombinace chlorelly (pro detox a pročištění organizmu) a zeleného ječmene nebo mladé pšenice či spiruliny (pro dodání vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek v přírodní formě na podporu energie, vitality a podporu imunitního systému).

Je možné nejdříve aplikovat měsíční kúru chlorelly a následně navázat měsíční kúrou ječmene/pšenice/spiruliny, nebo užívat oba přípravky v jednom období. Jinak je možné všechny zmíněné produkty (doplňky stravy) užívat samostatně dle specifických potřeb a preferencí. Vždy ale raději v dlouhodobější kúře - pravidelně každý den po dobu ideálně 3-4 týdnů, aby bylo dosaženo maximálního účinku.

„Například u alternativních sportovců veganů (vytrvalců i silových) je možná suplementace zejména zelenými potravinami místo syrovátkových proteinů, BCAA a dalších sportovních suplementů, vegani (někdy i vegetariáni) zelené potraviny berou prakticky nepřetržitě před tréninkem i po něm (v přípravných fázích, ale i udržovacích),“ doplňuje Alice Hynková.

A co jídelníček?

Alice Hynková uvádí, že je důležité jíst pravidelně a zahrnout všechny nezbytné výživné látky jako bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy. Doporučuje 5 jídel denně v podobě menších porcí. Během detoxu nemusíte razantně měnit svůj jídelníček, pouze je dobré obecně zařadit nebo dočasně vyřadit některé potraviny.

Vhodné potraviny

  • ovoce a ovocné šťávy
  • zelenina
  • netučné maso, ryby
  • celozrnné pečivo
  • luštěniny
  • mléčné výrobky (pouze v omezené míře a preferujte fermentované mléčné výrobky jako kefíry, podmáslí, zákysy atd.)
  • rostlinná mléka
  • čistá voda, bylinkové čaje

Nevhodné potraviny

  • alkohol
  • kofein
  • tučná a smažená jídla
  • uzeniny
  • cukrovinky
  • potraviny s vysokým obsahem soli
  • produkty z bílé mouky

Buďte důslední

Pokud od detoxikace očekáváte opravdu viditelné účinky, je důležitá disciplína! Kromě zelených potravin svůj jídelníček opravdu odlehčete, dostatečně pijte a sportujte. Máte-li neustálý pocit hladu, mějte po ruce plátky jablka, mrkve nebo okurky či hrst ořechů nebo semínek. Přepadne-li vás nenadálá chuť na sladké, ideálním řešením je hrst sušeného ovoce nebo exotických plodů.

Pitný režim je důležitou součástí detoxikace a velkou sklenicí vody pokojové teploty začněte hned po ránu! Pomůžete tak tělo probudit a nastartovat metabolismus. V průběhu dne byste měli vypít 2–3 litry tekutin, nejlepší je čistá neperlivá voda. Pro oživení chuti přidejte plátky ovoce nebo čerstvé bylinky. Vyzkoušejte například plátky pomeranče nebo okurky, lístky máty či bazalky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat