Kdo rychleji zhubne během půstu. Muži, nebo ženy?

Konečně se blýská na teplejší časy, které nutí k odhalování svršků. Taky chcete letní šaty, ale bohužel ještě stále máte zimní zadek? Možná to spraví půst. Anebo taky ne. Záleží totiž na pohlaví. To rozhoduje o tom, jestli během půstu hubnete rychleji!

„Několikrát jsem držela, jednodenní, dvoudenní půsty. Pak jsem si troufla i na třídenní pokus. Vyčistila jsem se, měla jsem lepší pleť, ale s váhou to ani nehnulo. Vždycky jsem něco shodila, ale jakmile jsem se vrátila, a upozorňuji, že velmi pomalu a zdravě, ke svému původnímu režimu, kila šla znovu nahoru. Kde je chyba?“ zajímá se jistá Label v jednom z diskuzních fór, které se zabývají výživou a stravováním. Existuje adekvátní odpověď?

Taková dřina a výsledky žádné!

Některé výzkumy ukazují, že půst s cílem snížení tělesné hmotnosti může mimo jiné pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi a zlepšit rychlost metabolismu. Jiné vědecké práce naopak oponují. Třeba jistý pokus na zvířatech jasně prokázal, že ti jedinci, kteří jedí potraviny v kratších intervalech, obvykle žijí déle. Možná je tak nejlepší přihlédnut k osobním preferencím a aktuálním podmínkám. Ovšem ať už si o půstech a hladovkách myslíte cokoli, ukazuje se, že pro ženy nejsou nijak extra přínosné, pokud nerespektují jedno zásadní pravidlo.

Venuše versus Mars

Existuje pár důkazů o tom, že přerušované hladovění může mít negativní vliv na zdraví žen a patří k důsledkům nerovnováhy hormonů. Toto riziko se zvyšuje s prodlouženými obdobími „na lačno“ a velmi krátkými okny určenými pro jídlo. A, světe, div se, pokud vedle sebe postavíte ženu a muže, dáte jim stejné podmínky, seberete jídlo a přijdete za pár dní, muž zhubne výrazněji než jeho konkurentka.

Vědci se přiklánějí k názoru, že metabolismus ženy se přizpůsobuje podmínkám a zpomalí, čili ihned si začne ukládat tukového zásoby určené pro ni samotnou – a pro případné potomky. Proto navrhují organismus trochu ošálit a začínat ráno malým rituálem, a to konzumací kapky vysokotučného mléka, smetany či třeba lžičky kokosového oleje. Kalorie z tuků totiž pomáhají udržovat metabolismus v chodu a působí na vyváženost hormonálních hladin. (A nemějte obavy, tato přijatá energie se spálí a neuloží.)

Ženy, které se řídí výše uvedeným tipem, mohou mít z půstu stejné výhody jako muži. To zahrnuje úbytek váhy, snížené chutě na sladké, rychlejší rychlost metabolismu, zvýšenou hladinu energie a stabilnější hmotnost. No, můžete tomu věřit, ale nemusíte…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat