Prostreno.cz

Jídla, která zajistí dobrou náladu

Pokud jste si po přečtení titulku vybavili třeba chipsy nebo sladkosti, možná budete zklamaní. Pravdou sice je, že nám jejich konzumace přináší hezké pocity, ale často následují výčitky. Přitom existují jídla, po jejichž konzumaci si nic vyčítat nemusíme.

Sladkosti nám podvědomě asociují příjemné zážitky, třeba dětství, oslavy narozenin apod. Většina z nás je dostávala za odměnu, díky čemuž na nás mají tak pozitivní psychologický efekt. Jenže jimi nijak neprospíváme svému zdraví…

Zvedněte si náladu raději něčím zdravějším:

1. Špenát, fazole, chřest

Tahle trojice je výborným zdrojem kyseliny listové, jejíž nízká hladina bývá spojována s depresemi. Proto je dobré ji neustále doplňovat.

2. Drůbeží, vepřové a hovězí maso, sezamová nebo dýňová semínka

Skupina výše jmenovaných potravin je bohatá na tryptofan, aminokyselinu, jež se podílí na produkci serotoninu, díky němuž se cítíme šťastní.

3. Losos, sardinka, makrela, vejce, lněná semínka

Na první pohled poněkud nesourodý výčet potravin, které ale spojuje jedna důležitá věc – vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Ty, kromě toho, že prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, ovlivňují i šedou kůru mozkovou v oblastech mozku, jež jsou odpovědné za naše emoce. A tak jsou tyto mastné kyseliny vlastně zodpovědné i za naši náladu.

4. Jahody, borůvky, brusinky, švestky…

Ovoce plné antioxidantů je další způsob, jak si zajistit dobrou náladu. Antioxidanty totiž pomáhají bojovat s volnými radikály, které ničí naše buňky. Proto bychom je měli konzumovat tak často, jak můžeme. A pozor, odborníci radí, abychom sáhli raději po jejich čerstvých zdrojích, nikoli po potravinových doplňcích.

5. Čokoláda

Nakonec na sladkosti přece jen došlo. I když ne jen tak nějaké – na mysli máme skutečně kvalitní tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Kromě již zmíněných antioxidantů obsahuje i látky, které stimulují produkci endorfinů (fungují jako naše přirozené léky na bolest, a navíc dokážou navodit příjemné pocity). Ano, čokoláda je plná tuku, cukru, a tedy kalorií, ale naštěstí jí pro žádaný účinek stačí sníst jen malý kousek, takže nemusíte mít žádné výčitky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat