Jóga a meditace snižují hladinu cukru v krvi

Jógu jako životní styl doporučují východní lékaři už po tisíce let. Podle nich totiž harmonizuje tělo i duši a je prevencí řady onemocnění. Moderní medicína a její vědecké metody to teď musejí potvrdit. Jóga a její transcendentální meditace totiž pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi. A z experimentálního výzkumu vyplývá, že u osob s diabetem typu 2 může její praktikování vést ke zmírnění projevů nemoci, či dokonce uzdravení.

Vědci z Bangalore sledovali skupinu osob s diabetem typu 2. Část se začala věnovat józe, cvičila každý den pětačtyřicet minut. Po deseti dnech ve srovnání s kontrolní skupinou u ní dramaticky poklesla hladina glukózy v krvi. Právě zvýšená hladina tohoto cukru je projevem diabetu typu 2.

„Dokonce už jediná lekce jógy vedla k měřitelnému poklesu krevní glukózy. V naší studii došlo k prokazatelnému zlepšení krevní glukózy už po deseti dnech pravidelného cvičení jógy,“ tvrdí doktor Venugopal Vijayakumar z Univerzity S-VYASA v Bangalore.

U sledovaných osob došlo po deseti dnech cvičení k poklesu hladiny krevní glukózy o deset procent.

Posílení pro mozek

Nemáte diabetes, a tak si říkáte, že jógu ještě nějaký čas na svůj "pohybový rozvrh" nezařadíte? Pak vězte, že svůj organismus ochuzujete o velmi prospěšný druh pohybu! Zvláště hatha jóga totiž prospívá nejen tělu, ale také duši. Podle vědců z Chicaga navíc výrazně posiluje funkce mozku. A to zvláště ve vyšším věku, kdy dochází přirozeně k úpadku kognitivních funkcí – paměti a myšlení.

Jóga provozovaná třikrát týdně už po osmi týdnech vede k výraznému zlepšení vybavování informací, mentální flexibility a pozornosti. A to u osob středního a starého věku. Vyplývá to z experimentálního výzkumu u více než stovky osob ve věku pětapadesát až devětasedmdesát let.

„Hatha jóga je starověké duchovní cvičení, které zahrnuje meditaci a zaměřování pozornosti na dýchání, zatímco se člověk pohybuje sérií určitých poloh a postojů,“ tvrdí doktorka Neha Gothe, jež na výzkumu spolupracovala s profesorem Edwardem McAuleym z University of Illinois.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat