Změny, které můžete očekávat po menopauze

Všichni víme, nebo si aspoň myslíme, že víme, co očekávat před nástupem menopauzy. Postmenopauzální symptomy jsou však stále trochu tabu, takže už je nejvyšší čas podívat se jim na zoubek.

Lékaři definují klimakterium jako období vyhasínání pohlavního cyklu ženy, které obvykle přichází mezi 49. až 51. rokem života. Jaké změny se dají předvídat?

Objevují se návaly horka

Jak se vaše hormony usadí, tak budou k perimenopauzálním příznakům patřit návaly horka. Estrogeny obvykle kolísají, a když dosahují vysokých hodnot, nic se neděje. Jakmile se ale přiblížíte k menopauze, pokles estrogenu zapříčiní ony návaly. Najednou zjistíte, že než se ráno nalíčíte, můžete si vyměnit mokré tričko. Tyto nepříjemné stavy prý podle odborníků mohou trvat až osm let.

Vaše prsa vypadají jinak

Postmenopauzální ňadra se mohou zmenšit, změnit tvar, obvykle ztrácejí pevnost a jsou náchylnější k hrudkám. Kvalitní podprsenka je důležitější než kdy jindy. A pravidelné samovyšetření pochopitelně taky.

Mění se rozložení váhy

Tuk? U něj je méně pravděpodobné, že se po menopauze usadí v oblasti boků a stehen, ale určitě se projeví v pase. Tělo se totiž snaží „hromadit“ estrogen v tukových buňkách právě kolem oblasti břicha, což je sice běžné, nicméně rizikové. Odborníci varují, že tento druh tuku je spojován s cukrovkou, srdečními chorobami, mrtvicí, a dokonce i některými druhy rakoviny.

Sex může být mnohem bolestivější

Vulvální a vaginální kůže jsou tenčí a méně elastické, což může způsobit, že sex je bolestivý nebo nepříjemný. Také dochází k produkci „mazacího hlenu“. 20–30 procent postmenopauzálních žen trpí na vaginální krvácení.

Při smíchu se ucvrkává

Estrogen hraje klíčovou roli v udržování svalů močového měchýře, močové trubice a pánevních svalů v dobrém funkčním stavu. Už asi tušíte, co to znamená. Jeho úbytek způsobuje ztrátu kontroly močového měchýře. Posilujte pánevní dno, nebo se radši přestaňte smát. Která varianta je pro vás výhodnější?

Ztratí se kostní hustota

Proces kostní ztráty se po menopauze urychluje. Ve skutečnosti byste mohli během prvních 5–7 let po menopauze ztratit až 20 procent své kostní denzity, což zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenin. Je dobré konzumovat potraviny bohaté na vápník. Lepší pozdě, než nikdy.

Krevní tlak stoupá

Estrogen udržuje krevní cévy pružné. Po menopauze, tedy v době, kdy se hladiny tohoto hormonu dostávají na samé dno, dochází ke zvyšování krevního tlaku spolu se „špatným“ cholesterolem, který dává zelenou srdečním onemocněním a mrtvici. Pravidelně cvičte, omezte cukr a červené maso, zvyšte příjem ovoce, zeleniny, ořechů a nízkotučných mléčných výrobků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat