Prostreno.cz

Honí vás mlsná? S těmihle dobrůtkami hřešit můžete

Každý, kdo se někdy snažil zhubnout, tu situaci dobře zná – týdny jíte podle všech pravidel, ale najednou se objeví nepřekonatelná chuť na „něco dobrého“. Čím uspokojit chuťové buňky, a přitom zcela nenarušit svůj dietní plán?

Máme pro vás několik tipů na neškodné mlsání (tedy neškodné je samozřejmě za předpokladu, že toho nesníte moc…).

1. Arašídové máslo

Pokud potřebujete rychle doplnit energii (například po náročném cvičení), zkuste arašídové máslo. Díky jeho charakteristické chuti jím navíc ukojíte i mlsnou náladu. Ale nepřežeňte to – stačí vám čajová lžička.

2. Zmrzlé víno

Chuť na zmrzlinu dokáže především v letních měsících také pěkně potrápit. Pokud se utěšujete, že nejíte-li těžké smetanové pochoutky, ale ovocné (tzv. vodové) zmrzliny, možná se utěšujete zbytečně – obsahují totiž většinou spoustu přidaného cukru, takže jsou výrazně kalorické. Zkuste namísto kupované zmrzliny malý trik – do mrazáku dejte několik kuliček hroznového vína, a přepadne-li vás chuť na zmrzlinu, několik si jich dejte. Zkusit můžete i vlastní ovocné dřeně, ale opatrně s cukrem, nejlepší je samozřejmě žádný nepřidávat, většina ovoce je dostatečně sladká sama o sobě.

3. Jogurt s ovocem

Namísto dortíčků sáhněte při neovladatelné chuti po jogurtu a čerstvém ovoci. Nebojte se například řeckého jogurtu – ano, je o něco tučnější než klasické jogurty, ale obsahuje více kvalitních bílkovin a také méně cukru.

4. Parmezán

Pokud si během diety odpíráte tučné sýry a máte pocit, že už to dlouho nevydržíte, sáhněte po parmezánu. Jeho výrazná chuť totiž zaručí, že jej nesníte najednou tolik. A navíc je poměrně univerzální – nastrouhat si jej můžete na salát, na těstoviny, ale třeba i do zeleninové polévky. Mimochodem, má i další přednost – obsahuje ve srovnání s většinou ostatních sýrů mnohem více vápníku.

5. Jablka

Docela často máme tendenci tohle, v českém prostředí běžné, ovoce podceňovat a měnit za exotické plody. Přitom právě jablka jsou skvělým ovocem, po kterém můžeme bez výčitek sáhnout, když máme chuť na sladké – jsou přirozeně sladká a navíc obsahují dostatek vlákniny, vitaminy a antioxidanty, pomáhají v prevenci rakoviny tlustého střeva a jater. Poměrně nedávno navíc zveřejnili brazilští vědci studii, podle níž pomáhají 3 jablka denně v boji s nadbytečnými kilogramy.

6. Oříšky

Nesolené, nepražené. Honí-li vás mlsná, několik si jich bez výčitek dopřejte. Ano, jsou vysoce kalorické (proto jich nejezte více jak hrstičku denně), ale obsahují kvalitní bílkoviny a dobré tuky. Především ve vlašských ořeších pak navíc najdete i spoustu zdraví prospěšných antioxidantů.

7. Sardinky

Zní to možná neuvěřitelně, ale chuť na „něco slaného“ můžete zahnat několika sardinkami z konzervy. Papírovou utěrkou z nich vysajte přebytečný olej a s chutí do nich! Navíc umějí skvěle dodat potřebnou energii a obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prospívají našemu srdci i mozku.

8. Losos

Když vás unaví nekonečné večeře v podobě salátů, kupte si bez výčitek filet z lososa a připravte jej v páře – trvá to jen několik minut (takže není problém jej vařit ani po namáhavém pracovním dni, kdy se nám většinou u plotny příliš času strávit nechce) a nízkokalorickou (a přitom zdravou) večeři máte raz dva.

9. Vajíčka natvrdo

Poměrně neprávem mají vajíčka špatnou pověst. Přitom obsahují živiny, které prospívají našim očím, mozku, ale i třeba vlasům. Pokud potřebujete svačinku, která vám dodá energii (a nezabere příliš mnoho místa), je vajíčko natvrdo skvělou volbou.

10. Čokoládové mléko

Tohle některé z vás možná překvapí, ale je to tak – máte-li chuť na sladké, zkuste si například k snídani dát sklenku čokoládového mléka (vyberte si ale kvalitní výrobek s nižším obsahem cukru). Nejen, že uspokojíte svou touhu po čokoládě, ale navíc tělu dodáte vápník a vitamin D. Jen si pak dejte pozor, abyste přes den už nic moc sladkého nejedli.

11. Karamelky

Karamelky jsou skvělým tipem, jak oklamat naše chuti na sladké. Máte-li po obědě pocit, že by to chtělo dezert, sáhněte po nich. Jsou dostatečně sladké a navíc vám v ústech vydrží nějakou dobu, takže vám bohatě stačí jedna.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat