Nákup potravin. Zjistěte, jak si z obchodu odnést to nejlepší

Potraviny většina z nás jistě nenakupuje jen podle toho, na co máme zrovna chuť. Svou roli hrají i možnosti našich peněženek a také nároky našeho těla. Vždyť právě strava ovlivňuje ve velké míře naše zdraví!

Jak tedy správně nakupovat pro své zdraví?

Sezonní záležitost

Je jasné, že když nakupujete například ovoce či zeleninu v době, kdy mají svou sezonu, získáte nejen maximum chuti či živin, ale také tolik nezatížíte rodinný rozpočet. Nemusíte se omezovat pouze na prostředí supermarketů – když vyrazíte na farmářský trh, zjistíte, že třeba jablka nebo rajčata jsou sice cenově srovnatelná s pultovým zbožím, ale pochutnáte si na nich mnohem víc než na předčasně utržených a zchlazených plodech, jež k nám doputovaly odněkud z Itálie či Španělska. Kromě toho vám plody ve své vrcholné sezoně nabídnou všechny potřebné vitaminy a minerály, kvůli nimž si je rovněž kupujete.

Lokální produkce

A když už jsme zmínili trhy a dovoz – snažte se kupovat „domácí“ produkty. Nejenže podpoříte například drobné farmáře (to když zavítáte na trh), ale neochudíte se o žádné živiny. Pokud k vám ovoce či zelenina neputovaly stovky či tisíce kilometrů, je jasné, že budou o dost výživnější.

Mimochodem, nemusíte kupovat pouze lokální zeleninu či ovoce, ale také například maso či mléčné výrobky. Uvidíte, že maso či jogurt z farmy potěší vaše chuťové buňky nesrovnatelně víc než výrobky z pultů v supermarketech… I když u nich již musíte počítat s vyšší cenou.

Salát versus salát

Saláty jsou skvělým zdrojem důležitých živin, ale také vlákniny. Navíc teď v létě představují skvělou přílohu či hlavní jídlo do horkých dnů. A pro ty, co se snaží shodit nějaké to přebytečné kilo, jsou dokonalým spojencem (tedy za předpokladu, že nejsou jediným konzumovaným pokrmem a jsou vyváženy kvalitními bílkovinami a sacharidy).

Stále oblíbenější jsou v obchodech saláty, jež jsou již připraveny ke konzumaci – tedy nakrájené, umyté a zabalené v pytlíku, z něhož listy salátu putují rovnou do mísy a na stůl. Ačkoli jsou tyto balené saláty pohodlné, vyplatí se koupit si klasickou hlávku, omýt ji a natrhat v klidu domova. Nejenže za poloviční cenu získáte dvojnásobek zeleniny, ale navíc si budete jistí, že je salát opravdu v dobré kondici, což často přes pytlík nepoznáte.

Není vejce jako vejce

Na co se zaměřujete při nákupu vajec? Spousta lidí se řídí barvou skořápky v přesvědčení, že čím tmavší, tím kvalitnější vejce. Jenže ve skutečnosti nemá barva skořápky na kvalitu žádný vliv. Je ovlivněna druhem slepic, nikoli způsobem jejich chovu. Co ale kvalitu často prozrazuje, je barva žloutku. Tu těžko v obchodě ověříte, nicméně vodítkem by vám mělo být, jak byly chovány slepice, jež daná vejce snesly. Čím přirozeněji slepice žijí (volný chov apod.), tím výživnější a chutnější jsou vejce. Jistě, jsou i dražší, ale taký hemenex si z nich užijete mnohem víc.

Mléčné dobroty

Při nákupu mléčných výrobků, především jogurtů, si dávejte velký pozor, co kupujete. A raději vždy pečlivě čtěte složení. Pokud jsou totiž výrobci až příliš kreativní při vymýšlení názvu, může se stát, že produkt, který si nesete domů, nemá s jogurtem nic moc společného. Tradiční jogurt by neměl obsahovat konzervanty, zahušťovadla apod. Hlavními surovinami by mělo být mléko a živé jogurtové kultury.

Vyplatí se kupovat jogurty bílé a ty pak v případě potřeby dochutit třeba ovocem či medem. Ovocné jogurty z obchodu bývají často plné cukru, který našemu organismu dvakrát neprospívá. A mimochodem, odborníci doporučují nekupovat nízkotučné či odtučněné jogurty – ukázalo se totiž, že ani při hubnutí nejsou tak účinné jako ty klasické.

Nepřítel lepek?

Módou posledních let se stalo nakupovat potraviny bez obsahu lepku s poukazem na tvrzení, že nám lepek vlastně škodí. Jenže pokud netrpíte celiakií (tedy alergií na lepek), pak se této látce vyhýbáte úplně zbytečně. To samé platí i o mléčných produktech. Jestliže nejste alergičtí na laktózu, pak se jich nemusíte stranit.

Samozřejmě si můžete v rámci pestré stravy dopřávat nejrůznější alternativy a zkoušet nové možnosti a chutě, ale podle vědců není důvod dělat z lepku či laktózy zloduchy. Tedy pokud vám nezpůsobují problémy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat