Vynechejte dnes posilovnu. Prospějete svému tělu

Neustále posloucháte, jak mají dnes lidé málo pohybu a měli by si dát každý den do těla? Jste prakticky každodenním návštěvníkem posilovny či fitness centra? Pak vězte, že dnes byste si měli dát pauzu. Proč?

Ačkoli vás každodenní posilování rychle dostane do formy, ne vždy z tak náročného rozvrhu bude vaše tělo právě nadšené. Občas se vyplatí naordinovat si „odpočinkový den“ a vyměnit trénink, při kterém si dáváte pořádně do těla, třeba za lehkou večerní procházku nebo oblíbenou knihu.

Nižší riziko poranění

Pokud jste začali s přísným tréninkovým režimem prakticky ze dne na den, je jasné, že vaše tělo zažilo docela šok. Svaly i klouby jsou totiž vystaveny velké námaze, a tak není divu, že bude vaše tělo náchylnější k nejrůznějším úrazům. Dokonce ale i milovníci sportu, kteří si naordinují skutečně přísný režim, by si měli alespoň jeden nebo dva dny v týdnu dopřát pauzu. Pokud si nejste jistí, jak často byste si měli dávat do těla, poraďte se s profesionálním trenérem. A hlavně poslouchejte své tělo – nikdy necvičte „přes bolest“, prostřednictvím které váš organismus hlásí, že se s ním něco děje.

Lepší výsledky

Vaše cvičení bude také o něco efektivnější, pokud svému tělu dopřejete pravidelný oddech. Vyčerpaný organismus toho totiž – zjednodušeně řečeno – nezvládne tolik jako ten odpočatý, a tak se může stát, že váš trénink nepřinese takové výsledky, jaké byste si představovali. Když ale svalům a kloubům poskytnete čas na „vzpamatování se“, odvděčí se vám lepší výkonností, a tedy i lepšími výsledky.

Úsměv na rtech

Pohyb je známý tím, že dokáže spustit produkci endorfinů a tím nám zaručeně zlepšit náladu. A tak by se mohlo zdát, že čím častější a intenzivnější trénink, tím bude naše nálada lepší. Jenže to tak docela neplatí. Dokonce se může stát, že na sobě po pár týdnech každodenního cvičení či posilování ucítíte opačný efekt. Vaše tělo se totiž dostane do stresu, začne produkovat více kortizolu (stresový hormon), což vyústí v to, že budete mít náladu pod psa. Pravidelné pauzy tomuto stavu dokážou předejít.

Jako mimino

Ačkoli by se zdálo, že když se každý de vyčerpáte v posilovně, musíte pak spát jako „zabití“. Jenže to je pouze teorie – realita je bohužel dosti odlišná. Vyčerpaný organismus může mít paradoxně větší potíže upadnout do kvalitního spánku. Mohou za to hormony, které se v něm vyplavují a které mohou narušit spánkový cyklus. Mimochodem, chodíte-li cvičit v pozdních večerních hodinách, může se stát, že se ubíráte o cenné minuty a hodiny, které byste mohli věnovat spánku. Možná by nebylo od věci zkusit cvičit v jinou denní hodinu (například ráno – přivstat si a odejít pak do postele dřív můžete vždycky).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat