Cvičení při hubnutí není u žen tak účinné jako u mužů

Fyziologie mužů a žen se liší. Kvůli rozdílným genům a především odlišné skladbě a hladině hormonů a reakce tkání na ně. Také proto není odpověď ženského těla na cvičení stejná jako u mužů. Těm fyzické aktivity prospívají mnohem více než ženám. Mužům stačí, aby se začali více hýbat a hned hubnou. U žen to tak jednoduché není a cvičení v jejich případě není účinnou metodou hubnutí.

Podle fyziologů z Colorado University nereaguje mozek obou pohlaví na cvičení stejně. Zatímco u mužů se při cvičení dostavuje omezení chuti na jídlo a snižuje příjem potravy, u žen nic takového nenastává. Ženy tak musejí krom cvičení ještě přísně hlídat svůj jídelníček, protože mají tendenci se i tak přejídat.

„Je naprosto nepřijatelné si myslet, že ženy reagují stejně na cvičení jako muži,“ tvrdí doktorka Rebecca Foright z Colorada.

U mužů se při cvičení produkuje velké množství interleukinu-6, který ovlivňuje hlad. Vědci z Colorada ale dokázali, že u samců hlodavců se při cvičení hladina interleukinu-6 v hypotalamu snižuje, jenže u samic je reakce opačná.

„Náš výzkum dokazuje, že mezi pohlavími existují odlišné fyziologické reakce hormonální signalizace, která ovlivňuje apetit,“ tvrdí Foright.

Jak se ví hýbat? Je to snadné

Z řádek výše tedy vyplývá, že my ženy máme k hubnutí jedinou cestu, a to kombinaci fyzické aktivity a vyvážené zdravé stravy. Ovšem zatímco stravu si spousta z nás stíhá hlídat, s pravidelným cvičením to bývá těžší. Jak do svého nabitého rozvrhu propašovat ještě více pohybu?

Nejezděte, choďte

Kdykoli potřebujete něco někde zařídit nebo třeba nakoupit, alespoň část cesty jděte pěšky (ideálně samozřejmě ještě před návštěvou obchodu, abyste se netáhli s několikakilovými nákupními taškami). Ujít těch pár zastávek zvládne každý a zas takové zdržení oproti autobusu apod. to není.

Zapomeňte na výtah

Ani výtah neznamená žádnou extra úsporu času – takže místo abyste čekali, až přijede, pěkně vyrazte po schodech (alespoň část cesty).

Venčete poctivě

Máte-li psa, neodbývejte venčení! Vezměte ho na pořádnou vycházku a proběhněte se s ním.

Využijte televizi

Pokud se opravdu nedokážete od televize odloučit, zkuste investovat do rotopedu nebo běžeckého pásu (dají se koupit i levněji z druhé ruky). Zatímco budete sledovat film nebo seriál, můžete ujet či uběhnout v pohodlí domova i několik kilometrů!

Zauklízejte si

Ne náhodou se domácím pracím říká práce. Při pořádném úklidu se totiž docela zapotíte a rozhýbáte spoustu svalů. Pokud máte doma schody, je to úplně ideální!

Pohlídejte kamarádce dítě

Každý rodič vám potvrdí, že okolo dětí je spousta běhání. Pokud nemáte vlastní, nabídněte třeba kamarádce, že pohlídáte to její (bude vám za těch pár hodin odpočinku vděčná, uvidíte). Ideální jsou samozřejmě děti, které už běhají (a tedy ani na chvilku nepostojí).

Objevte kouzlo audioknih

Možná nepatříte mezi fanoušky televizních programů, ale zato jste vášnivými čtenáři. Odtrhnout se od rozečtené knihy je jedno z nejtěžších rozhodnutí, není proto divu, že to občas nezvládnete a nevyměníte knihu za procházku venku či běh. Zkusit ovšem můžete audioknihy – při jejich poslechu se můžete procházet či probíhat, aniž byste přišli o napínavou zápletku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat