Komáří štípnutí. Jak zmírnit neříjemnou reakci

Navzdory všem repelentům a hmyz odrazujícím chemikáliím se tomu asi v létě nevyhneme – komáři si prostě vždycky najdou způsob, jak nám alespoň jednou vypít trochu krve. A nepříjemně svědící pupínek je na světě.

Naštěstí existují způsoby jak nepříjemné projevy komářího štípnutí zmírnit.

Pomocníci v kuchyni

Pokud nemáte po ruce žádné „speciální přípravky na štípnutí hmyzem, můžete zkusit něco ze svých domácích zásob. Například kapku citronové šťávy nebo obyčejného octa, které kromě toho, že zmírňují svědění a otoky, navíc působí i jako dezinfekce, vyzkoušet můžete ale i špetku soli rozpuštěné v trošce vody. Někteří lidé doporučují rovněž smíchat jedlou sodu s kapkou vody tak, aby vznikla hustší pasta, a tou pak místo štípnutí potřít. Svědění prý zmizí za pár okamžiků.

Prostředky osobní hygieny

Jako by neměla zubní pasta už dost zaručených zázračných schopností (tedy alespoň co se kosmetiky apod. týká), pomáhá i při komářím kousnutí. Nejvíce štípanec zklidní pasta s mentolem – navíc příjemně chladí, takže svědění za chvíli ani neucítíte. Sáhnout můžete i po některých pleťových vodách, které mají chladicí a osvěžující účinek, nebo toniku, jež obsahuje alkohol, jenže se začne rychle odpařovat a tak místo ochladí.

Obsah lékárničky

Není od věci zakoupit v lékárně výrobek přímo určený k ošetření hmyzího štípnutí. Na trhu je jich nepřeberné množství, takže si určitě vyberete. Poměrně univerzální bývají gely s aloe, která se navíc hodí při více příležitostech (teď v létě ji například oceníte i při spáleninách od sluníčka). Do lékárny určitě zavítejte, pokud víte, že míváte po komářím (nebo obecně hmyzím) kousnutí alergickou reakci, například v podobě bolestivého otoku. V takových případech se vyplatí být připraven a mít potřebné přípravky přímo v domácí lékárničce.

Lidové rady

Nikdo neví proč, ale u někoho zkrátka nejlépe fungují generacemi prověřené rady a postupy jak s komářím štípancem bojovat. Traduje se například, že vtlačíte-li do pupínku pomocí nehtu písmeno X, svědění přestane. Jiná rada pak zní přelepit izolepou. Ať to zní jakkoli podivně, u někoho to zabírá. Nakolik je to placebo efekt a nakolik pomoc skutečná, vlastně není až tak důležité.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat