Zelený čaj snižuje citlivost zubů

Čínští vědci tvrdí, že zelený čaj obsahuje látky, které snižují citlivost zubů. Popíjení tohoto nápoje a vyplachování úst jím může pomoci. Účinnou úlevu při čištění zubů – kdy dochází k dráždění krčků – poskytuje zubní pasta s extraktem ze zeleného čaje. A navíc látky ze zeleného čaje snižují riziko rozvoje zubního kazu.

Zelený čaj obsahuje rostlinné sloučeniny, které účinně potlačují bakterie zubního kazu. Ale obsahují také další látky, které snižují citlivost zubů a spolu s minerály mohou obnovovat jejich sílu.

Citlivost zubů se řeší často pomocí nanohydroxyapatitu, který zaplní komunikační kanálky v dentitu. Tyto částice ale nejsou dost odolné vůči čištění kartáčkem a také kyselému prostředí v ústech.

Použitím epigalokatechinu 3 galátu (EGCG) – silného antioxidantu ze zeleného čaje – se účinek zesílí. Navíc tato látka potlačuje streptokoky způsobující zubní kaz.

„Spojení EGCG a silikátových nanočástic výrazně snižuje citlivost zubů na několik desítek hodin po použití,“ tvrdí profesor Cchuej Chuang z Univerzity ve Wu-chanu.

Zelený čaj kromě toho, že bojuje proti kazivosti zubů, také funguje jako osvěžovač dechu.

Pro štíhlé tělo

Přínos zeleného čaje na náš organismus se ovšem neomezují pouze na ústní dutinu. Je prokázáno, že tento nápoj prospívá i jinak. Třeba naší postavě! Zelený čaj je totiž bohatým zdrojem polyfenolů, které v lidském těle fungují jako velmi účinné antioxidanty. Blahodárnými účinky konzumace zeleného čaje jsou nejen prevence rakoviny a stárnutí, ale také prevence obezity. A polští vědci zřejmě přišli na to, proč popíjení zeleného čaje přispívá k hubnutí. Látky obsažené v tomto nápoji totiž omezují vstřebávání škrobů z potravy do těla.

Zelený čaj by k jídlu měli popíjet především lidé mající problém s nadváhou a diabetem. Omezené vstřebávání škrobů z potravy přispívá k hubnutí a také snižuje hladinu krevního cukru.

Doktor Jarosław Walkowiak z Pozňanské univerzity provedl experimentální výzkum. Několika osobám podával vodu s výtažkem ze zeleného čaje a jiným dával placebo. U osob konzumujících výtažek z čaje se vstřebávalo do těla mnohem méně škrobu.

Tento výtažek ze zeleného čaje je běžně dostupný, je laciný a má výbornou snášenlivost, takže má potenciál pomáhat při léčbě obezity a diabetu,“ tvrdí doktor Walkowiak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat