Nejlepší cvičení: Obyčejná chůze

Chodit vzpřímeně, se zataženým břichem, a denně tak nachodit co nejvíce, ideálně nejméně 10 000, kroků – to je podle odborníků vůbec nejzdravější cvičení. A přitom nic není tak jednoduchého. Zkrátka si tuto aktivitu jen začleňte ve svém životě každý den. Nikdy navíc nebylo tolik technických vymožeností, které ohlídají, že máte svou denní dávku pohybu vždy splněnou.

Pravidelná rychlá chůze nezatěžuje klouby ani páteř, což je důležité i v případě, že nemáte právě ideální váhu, zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne.

Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky minimálně deseti tisícům kroků denně. Nejjednodušší návod, jak se dostat rychle do formy, je pravidlo pěti třicetiminutovek týdně – podle Světové zdravotnické organizace bychom se týdně měli aktivně hýbat pětkrát třicet minut. Ideálně pravidelnou chůzi doplňte další sportovní aktivitou, která vás baví – plaváním, jízdou na kole, volejbalem s kamarády nebo třeba jógou.

Pomozte si technologiemi

Skvělým pomocníkem pro monitoring pravidelné fyzické aktivity jsou chytré náramky, sporttestery či krokoměry. Na trhu je jich dnes velké množství. Jen je třeba si je pečlivě vybírat i s ohledem na celodenní nošení.

Krokoměr, který si vezmete občas, nemá smysl. Přitom není problém vybrat si krásný designový krokoměr, který na první pohled nerozeznáte od stylového náramku, a můžete ho nosit k business i ke společenskému oblečení. Pro náročnější milovníky technologických hraček jsou pak na trhu dokonalé hodinky, které umí všechny funkce najednou.

Deset tisíc není nedosažitelný počet

A jak vlastně ujít oněch 10 000 kroků denně? Nebojte, je to snazší, než byste si mysleli. Pár tipů, jak takové předsevzetí splnit, připravila Jana Havrdová ze svazu aerobiku.

  • Pravidlo pěti třicetiminutovek týdně: Minimálně tolikrát bychom se měli aktivně hýbat podle Světové zdravotnické organizace. To není nijak mnoho – snažte se však si tyto chvíle pečlivě naplánovat do svých diářů.
  • S kamarádkou na procházku místo na kafe: Hodláte jít s kamarádkou na kafe? Co místo toho vyrazit na procházku? Trávíte odpoledne s dětmi? Běžte s nimi ven… Procházka by se měla stát běžnou a přirozenou součástí každého dne.
  • Naplánujte si trasu: Největší motivací je trasa hezkou přírodou. Vyhněte se otevřené silnici a v zimě cestám v blízkosti vody, kde bývá velká zima, případně i náledí.
  • Vždy bezpečně: Vybírejte si dobře osvětlené prostory, noste světlé a reflexní oblečení a za tmy už raději nevyrážejte, anebo si s sebou vezměte někoho dalšího.
  • Pořiďte si krokoměr a měřte své pohybové aktivity. Věřte, že šest tisíc kroků v pět večer je tou největší motivací vyrazit ven a dohnat kroky, které vám chybí.
  • Raději se trochu podceňte: Pokud se vám nepodaří ujít rychlou chůzí 30 minut na jeden zátah, rozdělte si je do tří desetiminutových bloků a čas si hlídejte. Vyhnete se tak nepříjemnému dojezdu bez energie.
  • Chůze zlepšuje vztahy: Na procházku vytáhněte i partnera a v klidu můžete probrat všechno, co se stalo během dne, vaše plány – prostě si konečně nerušeně popovídejte….
  • Chůze je lék na duši: Je prokázáno, že chůze na čerstvém vzduchu snižuje napětí a stres.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat