Cestujte bezpečně, ať se vydáte kamkoli

Slyšeli jste o syndromu turistické třídy? Pod tímto názvem je ukryta tzv. tromboembolická nemoc neboli porucha srážlivosti krve a je mimo jiné spojována s cestováním na větší vzdálenosti. Sraženina v krvi se může vytvořit během dlouhého sezení v letadle, v autobuse, a to především při cestách delších než osm hodin. Důležitá je proto prevence, na kterou by měl myslet každý cestovatel. Nejčastěji jsou výskytem trombu postiženy žíly v dolní končetině. Vyskytnout se ale může také v horních končetinách nebo jinde v žilním systému.

Varovné příznaky onemocnění

Nejčastěji se nemoc projevuje v dolní končetině, a to až v 90 % případů. Noha je bolestivá, někdy oteklá, při postižení povrchových žil i zarudlá a proteplená. Jedná se o jednostrannou bolest a otok pouze v jedné končetině. Při projevu příznaků je nezbytné co nejrychleji vyhledat lékaře. Zanedbání může mít fatální následky.

V čem spočívá prevence na cestách?

Pokud jste trombózu neměli, dbejte před a během cesty na dostatečný přísun nealkoholických nápojů, průběžně cvičte s dolními končetinami. Kdykoli máte příležitost, projděte se. Jestliže se u vás v minulosti již tromboembolie vyskytla, je důležitá prevence formou injekce nízkomolekulárního heparinu (LMWH), a to vždy před cestou. Pokud pacient po prodělané trombóze souběžně s cestováním podstupuje antikoagulační terapii warfarinem, v tomto případě injekce nutná není. Každopádně i zde platí doporučení jako v prvním případě, tedy před a během cestování dostatečný přísun tekutin a cvičení s dolními končetinami. Prevencí tromboembolie je také zdravý a aktivní styl života s dostatkem pohybu včetně dodržování pitného režimu a vyvarování se obezitě.

Pomozte pacientům, kteří prodělali tromboembolickou nemoc

Nadační fond AQUAPURA manželů Pavla a Moniky Staňkových se jako jediný v ČR zaměřuje na zvýšení kvality péče poskytované pacientům s tromboembolickou nemocí. Dovybavuje především hematologická oddělení nemocnic lékařskými přístroji a speciálními laboratorními sety, které usnadňují monitorování krve pacientů na antikoagulační terapii. Pomáhat prostřednictvím nadačního fondu AQUAPURA můžete i vy zasláním finančního příspěvku na bankovní účet nadačního fondu s číslem: 246 101 055 / 0300. Pro více informací navštivte www.aquapura.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat