Jídelníček bez fruktózy zrychlí metabolismus už po osmi dnech

Největším morem jídelníčku západních lidí je všudypřítomná fruktóza. Potravinářský průmysl ji cpe do téměř všech výrobků, aby zlepšil chuťové vlastnosti svých výrobků a učinil konzumenty na nich závislými. Jenže právě fruktóza je cukrem, který zpomaluje metabolismus a tělo ho rovnou ukládá do tuků. Když se člověk fruktózy zbaví, do osmi dní na takové stravě se rychlost metabolismu opět zvýší.

Všechny slazené a ochucené mléčné výrobky, šťávy a limonády, cukrovinky a sladké pečivo obsahují spoustu fruktózy. Pokud chce člověk začít hubnout, musí se zbavit všech těchto potravin. Už po osmi dnech se jeho metabolismus zrychlí a on začne hubnout.

A po více než týdnu na dietě bez fruktózy se také výrazně zlepší hladina cholesterolu v krvi, sníží krevní tlak a zlepší hladina tuků v játrech.

„Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků,“ tvrdí profesor Jean-Marc Schwarz z Touro University v Kalifornii.

Devadesát procent fruktózy přijaté se stravou míří do jater, kde se hned mění na tuk. Fruktóza se skrývá v džusech, ovocných sirupech, kukuřičném či agávovém sirupu ale i medu.

Pozor na hlad!

Fruktóza se neocitla v hledáčku vědců poprvé. Ti z Kalifornie zjistili, že po konzumaci ovocného cukru fruktózy má člověk větší hlad, větší pocit prázdného žaludku a je méně schopen odolávat nutkání cpát se velkým množstvím jídla. A tak fruktóza přispívá k obezitě.

Zatímco konzumace syrového ovoce, jež obsahuje přirozeně se vyskytující fruktózu, by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli. Jsou to totiž koncentráty fruktózy. Vědci dlouho vědí, že pití džusů a smoothie přispívá k obezitě, nevěděli ale, proč tomu tak je. Na vině je vysoký obsah fruktózy a glukózy – jednoduchých cukrů – které tělo mění v tuk. Jenže mechanismus účinku fruktózy je ještě jiný.

Vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. A může za to fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří přijmou fruktózu, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.

„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, které se účastní pozornosti a zpracování odměny a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Fruktóza je dnes také často používána jako náhradní sladidlo za sacharózu v mnoha potravinách a polotovarech. „A zřejmě to může být jedním z důvodů, proč epidemie obezity narůstá,“ píší dále autoři. Zatímco se sacharózou tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo přijme velké množství fruktózy a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat