Pšeničné klíčky a včelí vosk mohou pomoci s nespavostí

Japonští vědci tvrdí, že pšeničné klíčky a včelí vosk jsou bohatým zdrojem látky, která by mohla pomoci lidem majícím potíže s usínáním. Alkanol zvaný oktakosanol totiž dokáže snižovat hladinu stresových hormonů v těle a navozovat klidný spánek. Blahodárným vedlejším účinkem tohoto mastného alkoholu je to, že snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Vědci z japonské Cukuby testovali účinky oktakosanolu na laboratorních hlodavcích. A prokázali, že tato látka snižuje hladinu stresových hormonů v krvi a pomáhá navozovat klidný spánek.

„V další sérii výzkumů bychom rádi přesně popsali, které části mozku oktakosanol přímo ovlivňuje, jeho průchodnost z mozkových cév a mechanismy snižování hladiny stresu,“ uvedl doktor Mahesh Kaushik z Univerzity v Cakubě.

Pomoc z lednice

Ještě než ale japonští vědci svůj objev promění v realitu v podobě přípravku proti nespavosti, budeme si muset vystačit vlastními silami (tedy pokud nechcete na potíže se spaním užívat léky). Pomoci mohou i některé potraviny. Které?

Hřejivé mléko

Věřte tomu nebo ne, pití teplého mléka před spaním má své opodstatnění. Mléko je velký kontejner tryptofanu, což je aminokyselina, která působí na tvorbu serotoninu a melatoninu – obojí pomáhá regulovat spánek. Jestli si do šálku přidáte kapku medu, záleží čistě na vás. Nutno však říct, že s ním je to mléko tak nějak o dost lepší…

Uklidňující rýže

Ač je to možná s podivem, tak i rýže patří mezi překvapivé položky tohoto seznamu. Jistý japonský výzkum se dvěma tisícovkami dobrovolníků totiž ukázal, že lépe a déle spí ti, kdo běžné přílohy častěji mění za rýži. Zapomeňte ale třeba na takový sladký rýžový nákyp. Bílý cukr spánku škodí. Stejně jako umělá sladidla, konzervační látky a barviva.

Opojné mandle

Mandle obsahují vysoké hladiny tryptofanu a hořčíku. Obojí, jak již bylo řečeno, působí na dobrý spánek. Tak hrstičku do dlaně a dopřejte si k televizi něco dobrého a užitečného zároveň. Možná se dnes večer krásně prospíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat