Zdálo se mi o jiném muži. Je to nevěra?

Sny nás fascinují. Někdy jsou jen změtí obrazů, jindy v nich prožíváme více či méně uvěřitelné příběhy a velmi často si vůbec nepamatujeme, že by se nám něco zdálo. Přitom sny mohou být velmi důležité.

Sny jsou zjednodušeně řečeno taková malá podvědomá revize našeho života, a proto se vyplatí věnovat jim pozornost – může se totiž stát, že nám napovědí, jak řešit některé složité situace v životě. Nejprve jim ale musíme porozumět a pochopit, co „jsou zač“.

Co se děje, když sníme?

Sny se nám nejčastěji zdají během takzvané REM fáze spánku. Během tohoto stadia se naše dýchání i srdeční rytmus stanou nepravidelnými, oči se nám pod víčky divoce hýbají a aktivita našeho mozku je zcela srovnatelná s tou, již zažíváme, když bdíme. Nicméně navzdory tomu, že jsme tak aktivní, zůstává naše tělo jakoby paralyzováno – je to v podstatě přirozená ochrana před tím, abychom během divokých snů například nepokopali partnera ležícího vedle nás, ale hlavně abychom nevyskočili z postele a neublížili si.

Co se vlastně s naším mozkem děje, když se nám zdají sny? Odborníci přiznávají, že to zatím tak úplně přesně nevědí, nicméně se zdá, že sny stojí na pomezí naší paměti a emocí. Na jednu stranu nám mohou pomoci objasnit některé emocionální události a pocity z nejrůznějších situací, na stranu druhou pak představují pro mozek možnost utřídit si události uplynulého dne. Jenže protože nemáme během snění kontrolu nad svým podvědomím, činí tak náš mozek někdy velmi zajímavými způsoby – proto je tolik snů spíše surreálních, než aby dávaly smysl.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Virtuální sex. Je to nevěra?

Proč si nepamatujeme sny?

Každému člověku se sny zdají několikrát za noc, a to i když se ráno vzbudí s pocitem, že se mu nezdálo vůbec nic. Jde však o to, zda se probudíme na konci určité fáze spánku, nebo zda plynule přejdeme do další, což samozřejmě nijak neovlivníme. Svou roli hraje i věk – čím jsme starší, tím méně REM fází spánku během noci zažijeme. Proto jsme jako děti měly živé a barvité sny každou noc a vypadalo to, že si jich pamatujeme mnohem více než nyní.
Podle psychologů je dobré si sny pamatovat – mohou nám totiž napovědět s řešením momentální složité situace. Pokud však patříte k lidem, kteří si jsou sice ráno jistí, že se jim v noci něco zdálo, ale nemohou si vzpomenout, co to bylo, zkuste si dát vedle postele tužku a papír – když se ze snu probudíte (klidně i uprostřed noci), hned jej zapište. Pak se vám nestane, že byste jej „zaspali“.

Je pravda, že ve snu nemůžeme vidět sebe sama?

Ne. Ve snu se může člověk vidět, ale občas se stává, že nevypadá tak jako ve skutečnosti. Takže pokud si ve snech vykračujete v těle Angeliny Jolie, neděste se. Neznamená to, že skrytě toužíte být jako ona. Její postava může reprezentovat určitý rys vaší osobnosti a váš mozek se na něj snaží touto cestou upozornit. Z tohoto důvodu můžeme ve snech „putovat“ mezi podobami a postavami. A můžeme v nich i vystupovat zcela sami za sebe.

Mám pravidelné noční můry, lze se jich zbavit?

Pokud vás pronásledují noční můry, nejste rozhodně sami. Průzkumy ukazují, že téměř 8 % dospělých trpí chronickými nočními můrami – alespoň jednou za týden se jim zdá, že je někdo honí, někam padají apod. Většinou je na vině dlouhotrvající stres. Děsivé sny představují způsob, jak se naše mysl s tímto stresem vypořádává. Bohužel, ani pokud se vám podaří rozluštit „poselství“ noční můry, není záruka, že zlé sny zmizí. Je třeba nejprve odstranit jejich příčinu, respektive již zmíněný stres. A to se často bez pomoci odborníka nepodaří. Občas mohou noční můry způsobovat i určité léky – pokud nějaké dlouhodobě užíváte, poraďte se s lékařem.

Jak to, že se ze snu občas probudím a směji se nebo pláču?

Odpověď je jednoduchá – jak bylo již napsáno výše, při snění je náš mozek stejně aktivní, jako když jsme vzhůru, některé části mozku jsou dokonce ještě aktivnější. Proto jsou některé sny tak živé a dokáží u nás spustit řadu emocí, včetně zmiňovaného smíchu nebo pláče.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tvořivé milování aneb Sex nejen pro labužníky

Mohou sny předpovídat budoucnost?

Řada z nás jistě měla několikrát za život cosi, čemu by se dalo říkat „věštecký sen“ – zdálo se nám o smrti někoho blízkého, o rozchodu s partnerem, o problémech v práci…a nakonec se sen vyplnil. Ale i když se nám zdá o něčem naprosto neočekávaném, co se pak stane, rozhodně se nejedná o předpovídání budoucnosti. Náš mozek nám jen ukazuje, o co se třeba i nevědomky strachujeme. Ale věštit neumí.
Pokud se vám ale zdá o nějakých zdravotních komplikacích, a to opakovaně, neberte takové sny na lehkou váhu! Co když vám vaše podvědomí naznačuje, kde je ve vašem těle problém? Pokud se vám takový sen zdá i více než pětkrát, raději navštivte lékaře.

Zdálo se mi o jiném muži/jiné ženě. Je to nevěra?

Samozřejmě že není. Sexuálně zaměřené sny jsou naprosto normální a skutečnost, že v nich vystupoval váš bývalý přítel nebo vnadná kolegyně, ani tak neznamená, že s nimi chcete mít sex i ve skutečnosti či tajně přemýšlíte, jak být nevěrní současnému partnerovi/partnerce. Cizí člověk může reprezentovat určitý atribut, po kterém skrytě toužíte. Takže pokud se vám zdá například o bývalém spolužákovi, může se za tím skrývat pouze jakás nostalgie po starých časech. Nelekejte se ani, pokud se vám zdá o sexu s naprostým cizincem – opět může pouze ztělesňovat určité atributy, kterých se vám nedostává.

Sexuálně zaměřený sen rovněž nemusí značit, že jste nespokojení se svým současným sexuálním životem nebo manželstvím. Spíše se zkuste zamyslet, co v něm bylo – tedy kromě milování – podstatným sdělením. Většinou to se sexem nemá vůbec nic společného.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte, jak získat toho pravého? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat