Umělá sladidla blokují vnímání hořké chuti

Kombinace sacharinu a cyklamátu při slazení potravin jako náhražky cukru se používá už přes šedesát let. Proč je tato dvojice spolu tak účinná, ale popsali vědci z Německa teprve nyní. Společně totiž potlačují vnímání hořké chuti, takže zvýrazňují sladkost a snižují hořkost potraviny či nápoje.

Nicméně vědci teď před konzumací sladidel varují. Jejich častá konzumace totiž poškozuje schopnost těla regulovat hladinu krevní glukózy a správně reagovat na množství energie ve zkonzumovaném pokrmu. Zvyšuje se tím riziko diabetu 2. typu.

Oklamané receptory

Sacharin a cyklamát jsou přitom velmi často používanou kombinací umělých sladidel. A týmu německých vědců vedených doktorem Maikem Behrensem se podařilo zjistit, že sacharin tlumí receptor hořkosti, které aktivuje cyklamát, ale ten zase tlumí dva receptory hořkosti, které aktivuje sacharin. Oba přitom dráždí receptory pro vnímání sladkosti.

Člověk, který konzumuje potravinu se sacharinem a cyklamátem, vnímá sladkost, ale zároveň není schopen vnímat hořkost pokrmu. Ten tak může být hořký, ale jemu se jeví pouze sladce.

Kontroverzní sladidla

Sacharin a cyklamát jsou jedněmi z nejkontroverznějších sladidel současnosti. Třeba USA užívání cyklamátu zakázaly. Už v šedesátých letech přitom vědci prokázali, že kombinace obou sladidel podávaná laboratorním hlodavcům u nich výrazně zvyšovala riziko rakoviny.

Behrens se zabýval výzkumem chuti, nikoli vlivem sladidel na zdraví. Sám však varuje před jejich užíváním, protože podle něj můžou zakrývat významné informace, které mozek může vnímáním hořkosti dostat. Třeba přítomnost některých nebezpečných látek v nápoji či pokrmu.

Naopak u některých léků pro děti je možné právě kombinaci sladidel a jejich schopnost tlumit vnímání hořkosti využít, protože děti často nejsou schopny lék kvůli příliš silné hořkosti spolknout.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat