Braňte se virům a bakteriím správným mytím rukou. Klíčový je čas a sušení

Máme tu nefalšovaný podzim a s ním i období, kdy na náš organismus ve svýšené míře útočí nejrůznější viry či bakterie. Jak jim dát minimální šanci? Kromě posilování imunitního systému se vyplatí zaměřit se na opravdu důkladné mytí rukou. Jste si jisti, že víte, jak na to?

Určitě mnozí z nás byli svědky situace, kdy jsme viděli ostatní návštěvníky veřejných toalet, jak se snaží zavírat dveře různými způsoby. Někteří lidé otevírají dveře pomocí loktů, jiní je otevřou svými rameny a někteří lidé rovnou do dveří kopnou. Má to však smysl?

Máme se bát?

Odborníci se v této otázce neshodnou. Dokonce existuje i speciální název pro lidi, kteří mají chorobný strach z bakterií a potřebují být obklopeni sterilními předměty – tito lidé trpí tzv. germofobií.

Přestože se na povrchu dveří, které nejsou pravidelně čištěny, objevují některé škodlivé bakterie a viry, neměli by se lidé styku s těmito bakteriemi bránit. Množství bakterií na dveřních klikách zřídka přesahuje hodnotu potřebnou k přenosu infekce. Z toho důvodu si náš imunitní systém dokáže s takovým množstvím bakterií účinně poradit.

15 vteřin pro zdraví

Správný postup mytí rukou závisí na tom, jakým způsobem a jakými bakteriemi jsou znečištěné.

V našem každodenním životě se doporučuje mýt ruce po návštěvě toalety a před jídlem, stejně jako při návratu domů nebo po mazlení s domácími mazlíčky. Také se doporučuje umýt si ruce před a po vaření.

Správné mytí by mělo zahrnovat důkladné promnutí dlaní a prstů mýdlem po dobu alespoň 15 vteřin (v období chřipek apod. se doporučuje až 30 vteřin). Poté ruce dokonale opláchněte proudem čisté vody.

Utřít, nebo osušit?

V současnosti jsou nejčastějšími způsoby sušení rukou textilní ručníky, papírové ručníky a elektrické ruční vysoušeče. Která z těchto možností je však nejlepší pro naše zdraví? Látkové ručníky jsou vhodné pouze pro domácí použití, protože jsou opakovaně využívány větším množstvím lidí, mohou snadno absorbovat vlhkost, a tím se stát ideálním prostředím pro růst bakterií.

Moderní senzorové ruční sušiče také nejsou tou nejlepší volbou. Mohou totiž být kontaminovány, jelikož se nejčastěji nachází ve stejné místnosti s toaletou. V takovém případě bude horký vzduch sloužit jako roznašeč bakterií, který je přemístí přímo na naše ruce.

Podle odborníka Dr. Bernharda Meyera je nejlepší způsob sušení rukou použití jednorázových papírových ručníků. Ochranné pouzdro, ve kterém jsou tyto ručníky uskladněné, eliminuje příležitost pro přímý kontakt s jinými lidmi. Navíc je doplňování papíru díky pouzdru vysoce hygienické, čímž dochází k výraznému snížení rizika vzniku škodlivých bakterií na papírovém ručníku. Tím je sníženo i celkové riziko nákazy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat