Stání dvě hodiny denně podporuje zdraví i štíhlé křivky

Chcete si z pasu „odmáznout“ pár centimetrů i zredukovat hladinu cholesterolu? Můžete toho dosáhnout, i když máte sedavé zaměstnání a velkou nechuť sportovat. Zastavte se na místě, prý to úplně stačí!

Pravděpodobně už jste za svůj život slyšeli snad stokrát, že trávit většinu dne vsedě je špatná, zdraví ohrožující a nebezpečná věc, která ještě nikomu užitek nepřinesla. Jistě, všichni lidé pracující v kancelářích toto obecné varování berou na vědomí – a to je tak asi všechno. Na složenky se přece vydělat musí, nájem s hypotékou se taky na nic neptají, tak co se dá dělat? No vlastně, pokud je tohle i váš případ, můžete prostě stát. Tím si posílíte nejen zdraví, ale podpoříte také hubnutí. Bez jediné kapky potu!

Nečinnost jako doktor i fitness trenér

Závěry nejnovější australské studie publikované v magazínu European Heart Journal uvádějí, že denní dvouhodinová setrvačnost na jednom místě snižuje vysokou hladinu cholesterolu, což je prevence kardiovaskulárních chorob. Ovšem tento druh nicnedělání překvapivě pomáhá i při spalování tuků, neboť vzpřímený postoj prospívá metabolickým funkcím. Nevěříte vlastním očím? Berte to jako hotovou věc, toto odvážné tvrzení je podepřeno důkazy, jež nelze smést ze stolu.

Zpráva roku, která je vítaná

Studie zahrnovala přibližně 700 mužů a žen ve věkovém rozmezí 36 až 80 let. Výzkumníci respondentům nejprve provedli podrobné lékařské testy, poté jim nasadili zařízení, které monitorovalo všechny jejich činnosti po dobu tří týdnů. Šikovná „věcička“ dokázala rozpoznat, jak dlouho oslovení spí, leží, sportují i sedí. Jakmile polovině zúčastněným odborníci nakázali, aby každý den „prostáli“ 120 minut, mohl pokus slavnostně začít.

Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí

Po uplynutí zmíněné doby z analýzy získaných dat vědci zjistili, že ti, kteří stání obětovali dvě hodiny denně, měli v porovnání s jejich aktivnějšími kolegy snížený cholesterol a o 11 % nižší hladinu krevních tuků. Ovšem největším překvapením jednoznačně bylo, že v porovnání se začátkem experimentu tito jedinci měli menší obvod pasu. U některých byl rozdíl i několik centimetrů!

„Naše zjištění poskytují důkazy o tom, že čas trávený stáním skutečně zlepšuje zdraví srdce, prospívá metabolismu a má pozitivní vliv i na tělesnou hmotnost. Proto doporučujeme všem kancelářským pracovníkům, aby stáli minimálně dvě hodiny denně,“ nechala se slyšet lékařka a zároveň spoluautorka výzkumu Genevieve Healy působící na australské Queenslandské univerzitě. No vida, chcete také menší obvod pasu? Pak zítra vstaňte ze židle, to by mělo stačit…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat