Druhy cvičení, které pomáhají proti příznakům deprese

Stovky tisíc lidí po celém světě trpí depresivními stavy. Ti vědí, že se nejedná jen o úzkost nebo chvilkovou slabost. Patříte k nim? Pak musíte vědět, že ke snížení symptomů stačí jedna jediná věc!

Nikdo neříká, že díky cvičení deprese zmizí ze dne na den, nicméně když „hýbnete pozadím“, bude vám lépe a lépe. Však podle magazínu, který publikoval Journal of Sport and Exercise Psychology, cvičení, štěstí a klid v srdci k sobě prostě patří. Je tomu tak proto, že při pohybu se stimuluje uvolňování chemických látek v mozku, které člověk v depresi postrádá. Znamená to tedy, že pokud vám byla tato porucha psychiky diagnostikována, možná budete chtít zvážit své možnosti.

Pořádně do toho šlápněte

V poslední době existují důkazy o tom, že mezi nejlepší cvičení pro boj s depresí patří kardio – a že konkrétně pro ženy se jako optimální jeví aerobik. Nicméně, neexistuje žádný vztah mezi intenzitou a množstvím cvičení vůči emocionálnímu prospěchu. Chce to jen mít chuť a prostě začít. I kdyby se mělo jednat o půlhodinku dvakrát týdně.

Máte přátele, kteří začali běhat, a právě oni vám neustále říkají, jak se běh stává návykový? To není jen mýtus. Podle některých studií jsou při běhu stimulovány některé chemické látky v mozku, které způsobují euforii. Běh je tedy takový přirozený „morfin těla“. Zkuste jej praktikovat, můžete se dočkat pocitu pohody a radosti.

Co nejvíce choďte

Zatímco se hodně mluví právě o běhu a jeho dopadu na zdraví, i obyčejná chůze je velmi prospěšná. Stále se totiž jedná o formu aerobního cvičení a prostředek bojující proti sedavému životnímu stylu. Její výhodou je hlavně to, že nevyžaduje konkrétní denní dobu. Stačí si ráno přivstat a jít do práce pěšky. To samé večer.

Zkuste silový trénink

Kdo potrápí svaly, bude lépe vypadat – a dobře se cítit. Jistá studie, jíž se zúčastnilo 45 pacientů s diagnostikovanou depresí, potvrdila, že po deseti týdnech tréninkového programu se u všech pacientů snížily symptomy deprese a došlo k posunu po zdravotní, duševní i emoční stránce. Jak to, že je silový trénink tak účinný? Klade důraz na zvládnutí a kontrolu, vyžaduje plnou koncentraci a pozornost. To je dobrý způsob, jak krotit temné a depresivní myšlenky!

Zharmonizujte se s jógou

Jóga se v posledních letech stala velmi populární. Pokud nemáte rádi cvičení, které je příliš riskantní nebo abnormálně náročné, jóga je skvělá volba. Pomáhá zlepšovat rovnováhu a flexibilitu, zaměřuje se na emocionální perspektivu. Proto je tak skvělá pro zmírnění příznaků deprese. Již dvě cvičení týdně se na psychice pozitivně odrážejí.

Zklidněte se s taiči

Taiči se podobá józe, a to díky pomalým, jemným pohybům. V porovnání s jógou však jste neustále v pohybu. Jedná se o další tradici z východu, která vám pomůže ustát jakékoli depresivní poruchy. Jistý výzkum potvrdil, že po třech měsících cvičení taiči 14 starších čínských pacientů zaznamenalo pozoruhodné snížení symptomů deprese. Kromě meditativní povahy je také zřejmé, že i sociální aspekt taiči je užitečný. Cvičí se totiž obvykle ve skupinách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat