Předčasně šedivějící a plešatějící muži mají pětkrát častěji nemocné srdce

Vědci z Indie prokázali vztah mezi výrazným zvýšením rizika onemocnění chorobami oběhové soustavy a předčasným plešatěním či šedivěním u mužů. Pánové, kterým vlasy výrazně zřídnou či zešedivějí před čtyřicátými narozeninami, trpí chorobami srdce a cév pětkrát častěji.

Šedivění a plešatění mezi dvacátým a čtyřicátým rokem věku je tak zřejmě projevem rychlého stárnutí. Ať už souvisí s určitými geny či procesy v těle, poukazuje na to, že stejně rychle stárnou a degradují cévy a srdce.

„Výskyt nemocní koronárních cév srdce u mladých mužů roste, ale nemůže být vysvětlován tradičními rizikovými faktory. Předčasné šedivění a androgenní alopecie (plešatění) pozitivně souvisejí se stárnutím cév bez ohledu na chronologický věk a jsou tedy věrohodnými rizikovými faktory pro nemoci věnčitých cév srdce,“ tvrdí doktor Sachin Patil z UN Mehta Institute of Cardiology and Research Centre v indickém státě Gudžarát.

Zatím nebyla objevena kauzální příčina mezi předčasným plešatěním (a šedivěním) a chorobami věnčitých cév srdce, ale vztah byl potvrzen i jinými studiemi z celého světa.

Řídnoucí vlasy? Obraťte se na přírodu

Nemusíte být zrovna zatíženi plešatěním, abyste občas nezaznamenali, že vaše hříva nějak řídne. Většinou se nemusíte bát, že se vám udělá pleš, ale není rozumné řídnutí vlasů podceňovat. Ještě než se vydáte koupit drahou vlasovou kúru, zkuste pomoc z přírody.

Cibule

Jedna z nejběžnějších kuchyňských stálic je užitečná nejen v polévkách a omáčkách. Obsahuje totiž síru, o které je známo, že aktivuje produkci kolagenu v kůži. Kolagen pomáhá při opravě tkání, proto je používání cibule slibným krokem k navrácení kštice do původního stavu. Kromě toho síra zvyšuje krevní oběh a otevírá póry zablokovaných vlasových folikulů, čili zlepšuje růst vlasů a stará se o jejich kvalitu.

Podle starého receptu na cibulovou šťávu budete potřebovat dvě až čtyři cibule (záleží na délce vlasů). Vymačkejte z nich šťávu – můžete použít mixér nebo odšťavňovač a dle potřeby sceďte. Cibulový zázrak naneste na pokožku hlavy a jemně vmasírujte. Pokud necháte působit půl hodiny, jedině dobře. Jestli si však v mezičase třeba poklidíte a ke smytí se dostanete až za hodinu, o to lépe. Cibulovou šťávu samozřejmě vymyjte šamponem a popřípadě použijte kondicionér. Kúra by se měla provádět dvakrát až třikrát za měsíc, přičemž již po uplynutí této lhůty jsou vidět výsledky.

Ricinový olej

Mezi další kuchyňské nezbytnosti, které vynikají kosmetickými dovednostmi, patří rostlinný olej. Podle všeho i on může pomoci při řešení problémů s vlasy, jako je jejich řídnutí, a dokonce i pleš. Zvlášť ricinový olej se v tomto směru jeví jako vhodný. Stačí jej nakapat na pokožku hlavy a důkladně vmasírovat. Zakryjte igelitovým sáčkem a ručníkem a nechte působit přes noc. Druhý den ráno opláchněte vodou a šamponem. (Ricinový olej můžete naředit olejem mandlovým.)

Rostlinný olej se používá každý druhý den, a to v závislosti na typu vlasů a struktuře. Může být také aplikován denně, pokud toužíte po hustém obočí a výrazných řasách.

Kokosový olej a limetková šťáva

Kokosový olej a limetková šťáva? Další přírodní ingredience, které lze použít proti řídnutí vlasů. Smíchejte čtyři lžíce kokosového oleje a dvě čajové lžičky limetkové šťávy. Výslednou směs aplikujte na pokožku hlavy a tam ji nechte nejméně 10 až 15 minut působit. (Pro dosažení nejlepších výsledků se tenhle zázrak odstraňuje až po 60 až 75 minutách.)

Pokud chcete proces ještě více urychlit, pijte šťávu aloe vera a gel z listů si nanášejte na pokožku hlavy. Aloe totiž působí jako kondicionér zlepšující strukturu vlasů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat