Zdravá strava je také nejšetrnější k planetě

Zdravá strava bohatá na zeleninu a ovoce, celozrnné obiloviny a luštěniny, ořechy a prostá červeného masa s malým podílem ryb a drůbeže – je stravou nejen ideální pro lidské zdraví, ale také ideální s ohledem na trvale udržitelný rozvoj na Zemi. Je to totiž jídelníček, jehož produkce poškozuje ekosystém nejméně a zatěžuje také nejméně zdroje na planetě.

„Produkce potravin má ohromný vliv na planetu, až třetina skleníkových plynů pochází ze zemědělství,“ tvrdí autoři výzkumu z Nizozemska.

Zdaví a příroda jako spojené nádoby

Podle nich ale potrava odrážející svou skladbou doporučení lékařů souvisí s nejmenší zátěží pro životní prostředí.

Studie se opírá o výzkumy v sedmatřiceti zemích světa a pokrývá dvě třetiny populace lidstva celé planety.

„Pozitivní vztah byl prokázán ve většině zemí, ale nejvíce viditelný byl v zemích s nejvyššími příjmy jako USA či Japonsko,“ uvádějí dále vědci z Nizozemska.

„V zemích s vyššími příjmy jasně vyplývalo, že co je dobré pro zdraví jejich obyvatel, je také dobré pro životní prostředí. Je to tedy dvojnásobné vítězství,“ tvrdí doktor Paul Behrens z Leidenské univerzity.

Co přírodě neprospívá

U nejbohatších západních zemí jsou doporučení s ohledem na stravu zaměřená na snížení konzumace červeného masa, tuků, cukru a mléčných výrobků. To znamená snížení produkce těchto potravin, která souvisí právě s největší zátěží pro životní prostředí.

„U doporučené skladby jídelníčku je na prvním místě výživa, ale dnes už můžeme argumentovat také ekologickými hledisky, což by mohlo přimět více lidí ke změně,“ tvrdí doktor Behrens.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat