Přejedení k prasknutí. Nic si nevyčítejte a lépe plánujte

Není třeba si nic namlouvat – i když si někteří z nás přes rok pečlivě hlídají, kolik čeho snědí, Vánoce a dny po nich jsou obdobím, kdy jsou (skoro) všechny zábrany v jídle stranou. To pak sedíme, ztěžka dýcháme a přejeme si, abychom se tak nepřejídali. Dá se tomu vůbec předejít?

Výčitky? Zapomeňte

Přidali jste si bramborový salát, slupli dvě porce kapra a zdolali mísu cukroví. Že se vám před očima pomalu rozplývá sen o štíhlé postavě? Ale kdepak! Svátky jsou pár dní v roce, takže z nich zas tak rychle nepřiberete. Navíc vyčítat si štědrovečerní večeři je docela zbytečné – však k Vánocům patří!

Jeden den, nebo týden?

Sem tam nějaké to „uklouznutí“ a nacpané bříško není žádná tragédie ani pro největší dietářky. Jen si dávejte pozor, aby se jednodenní sváteční hodování tak nějak neprotáhlo na několik dní. Nejde jen o to, že po týdnu přejídání už nějaké snahy o hubnutí můžete zapomenout, ale ani svému tělu příliš neprospějete. Žaludeční či střevní potíže totiž nejsou ničím příjemným ani pro něj.

Chce to plán

Pokud se bojíte, že všem těm lákadlům u maminek, babiček a tetiček, které jsou skvělé kuchařky a pekařky, prostě neodoláte, zkuste se pojistit. Třeba před každou návštěvou snězte salát nebo jablko, navrhněte namísto posezení u mísy s cukrovím procházku zasněženou přírodou, namísto odpoledne u televize si běžte prohlédnout vánoční výzdobu města. Zkrátka se od všeho toho jídla aspoň na nějakou dobu odpoutejte.

Žádné hladovění

Ovšem chybou by podle odborníků bylo i úplné hladovění. Takže žádné vynechávání snídaně nebo oběda. To totiž bude mít jen jediný následek – že při nejbližší příležitosti, kdy už budete šilhat hlady, spořádáte mnohem více jídla (a navíc pořádně nezdravého a kalorického), než kdybyste si dopřáli oněch 5 jídel denně.

Vsaďte na pohyb

Pohyb nejenže pomůže spálit nějaké ty kalorie, ale navíc prospívá i trávení. Napomáhá totiž pohybu střev, a tak dost často po vydatné večeři pomůže, když se půjdete jen tak projít. Nedoporučuje se nějaký náročný sport, prostě zůstaňte u chůze. Ostatně pohyb jako takový vám během náročných svátků také pomůže zůstat ve formě. Tak se přesvědčte, zda má vaše oblíbené fitko otevřeno i mezi svátky.

Pomocník v lahvi

Poslední záchranu, která vás ochrání před přejídáním, hledejte ve sklenici. Tedy ve sklenici obyčejné vody, samozřejmě. Nejenže díky ní budete mít pocit sytosti, ale ještě je voda nejlepším prostředkem detoxikace. A ta se při tom všem hodování hodí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat