Prostreno.cz

Co opravdu víte o cukrovce?

Cukrovka. Ve spojení s dnešním, většinou nezdravým stylem života a zvyšujícím se počtem případů obezity o ní slýcháme ze všech stran. Co je vlastně cukrovka a jak poznáme, zda nepostihla i nás?

Cukrovka, odborně diabetes mellitus (její starší název zněl úplavice cukrová), je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, jejichž společným projevem je porucha metabolismu sacharidů (cukrů).

Odborníci rozlišují dva základní typy cukrovky – diabetes I. typu a diabetes II. typu. Ačkoli jsou jejich příznaky v podstatě stejné, odlišuje je příčina vzniku.

Typ první

Při diabetu I. typu přestanou buňky slinivky břišní produkovat inzulin. Podle většiny odborníků je na vině nejspíše náš vlastní imunitní systém, jenž buňky napadá a ničí, a o cukrovce tohoto typu hovoří jako o autoimunitní chorobě, existují však i další hypotézy (např. napadení slinivky virem apod.). Co skutečně cukrovku způsobuje, je zatím i nadále předmětem zkoumání. Diabetes I. typu se objevuje nejčastěji do 30 let věku, není tak častá jako typ II. a nemocní musejí doživotně dodávat svému tělu inzulin (tato cukrovka se označuje jako inzulin dependentní, tedy závislá na dodávání inzulinu).

Typ druhý

Naproti tomu diabetem II. typu trpí nejčastěji lidé starší 40 let (bohužel, při dnešním způsobu života je zaznamenávána již i u malých dětí), u nichž došlo ke vzniku rezistence (odolnosti) na inzulin – jejich slinivka sice látku stále vytváří, ale jejich tělo na ni neumí odpovídat.  Nejběžnější příčinou vzniku diabetu II. typu je obezita. Nemocní by v první řadě měli upravit svůj životní styl (měli by dodržovat speciální úpravu jídelníčku) a snížit svou tělesnou hmotnost. Pacienti obvykle užívají léky, jež zvyšují citlivost jejich organismu na inzulin. Nemusejí si tedy (ve většině případů) injekčně aplikovat inzulin a tato cukrovka se označuje jako inzulin non-dependentní.

Příznaky diabetu

Podle statistik žije v České republice více než 800 tisíc lidí léčících se pro některou z forem diabetu. Skutečný počet nemocných však může být vyšší (odborníci uvádějí až o 200 tisíc) – někteří lidé totiž o nemoci nevědí. Zjednodušeně se tedy dá říci, že cukrovkou trpí každý desátý Čech. A počet pacientů celosvětově neustále roste.

Jaké jsou vlastně příznaky této choroby?

1.    Prakticky nepřetržitá, abnormální žízeň
2.    Časté močení
3.    Nevysvětlitelný váhový úbytek
4.    Rozmazané vidění
5.    Časté slabosti
6.    Neodůvodněná únava, neustálý pocit vyčerpání
7.    Brnění v horních a dolních končetinách
8.    Časté infekce, jež se však velmi dlouho léčí
9.    Špatná hojivost drobných poranění
10.  U mužů problémy s potencí

Pokud u sebe pozorujete tyto příznaky, raději se svěřte svému lékaři. Může jít samozřejmě o falešný poplach, ale kdyby šlo skutečně o diabetes, je třeba začít s léčbou co nejdříve.
Nejúčinnější prevencí cukrovky je zdravý životní styl, tedy konzumace zdravé, vyvážené stravy a dostatek pohybu.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat