Lenošení nám prospívá. Jak si ho opravdu užít

Vzpomínáte, jaké to bylo, když jste ještě byli svobodní a bez dětí, a když se vám chtělo, klidně jste v sobotu zůstali v posteli až do odpoledne? Pak vězte, že takové nicnedělání bychom si měli dopřát jednou za čas všichni. Jenže co vlastně během takového lenošení dělat a jak si ho užít?

Každý potřebuje čas od času vypnout. Od starostí, povinností, stresu a shonu. Pokud se vám k tomu naskytne příležitost, nepromarněte ji! Dospělý život totiž nabízí jen málo možností, kdy se na vás nevalí práce nebo starosti. A jak z takového lenošení vytěžit maximum?

Hlavně žádné výčitky

Zatímco jako děti jsme neměli s lenošením žádný problém, jako „velcí“ máme pocit, že se takovým nicneděláním dopouštíme nějakého zločinu. Ale upřímně řečeno – tak to vůbec není! Nicnedělání je prostě forma odpočinku, který nás potěší na těle i na duši. Však ono vám nic neuteče. A na všechny úkoly budete pěkně svěží a odpočatí. Takže žádné výčitky jen proto, že si zrovna dopřáváte luxus v podobě dne (či několika hodin), kdy prostě lenošíte.

Kreativní lenošení

Pokud se vám prostě nechce ležet a koukat do stropu či na televizi, běžte na to kreativně. Odborníci doporučují sáhnout po kusu papíru a tužce či pastelkách a kreslit si. A ne jen tak něco. Nejlepší je prý nakreslit květinu a pěkně si s ní „vyhrát“. Na nějaké starosti si prý ani nevzpomenete a budete mít hned lepší náladu.

Bloumání jako léčba

Nechcete být zavření mezi čtyřmi stěnami? Vyrazte ven. Ale nesnažte se mít jasný cíl – prostě jen tak bloumejte ulicemi, dokud nebudete unavení, nebude vám zima nebo vás chození neomrzí. Jednak zjistíte, jak příjemné je nemít vše v životě nalinkované, jednak si na čerstvém vzduchu krásně utřídíte myšlenky. A bude-li svítit slunce, nasajete i nějaký ten vitamin D.

Co je tam nahoře

Jen co to počasí dovolí, můžete také vyvézt na balkon, terasu či zahradu lehátko (nebo jen deku) a pozorovat, jak nad vámi plují oblaka. A to doslova. Pamatujte, jak jste jako děti viděli v každém mráčku nějaké zvíře, domek nebo třeba pohádkovou postavu? Uvidíte, že po chvilce vám to půjde i jako dospělým. Fantazie a kreativita vám pročistí mozek a budete mít hned úsměv na rtech.

Jen tak zavřít oči

A co takhle vsadit na zdřímnutí? Třeba po obědě jej doporučují i lékaři. Takový šlofík totiž prospívá nejen našemu tělu, ale i duši. Získáme energii na odpoledne a večer, budeme soustředění a po únavě nezbyde zhola nic. Kromě toho si spánku většina z nás docela pomálu (minimálně méně, než je oněch doporučovaných 8 hodin), tak proč si ho nedopřát, když máte možnost.

Neděle je od slova…

Generace našich babiček či prababiček „světila neděli“. To mimo jiné znamenalo, že se nepracovalo. Vždyť od jakého slova je neděle! Ano, od nedělání. Takové tradice není od věci dodržovat. Takže zapomeňte na celodenní smýčení bytu nebo domu, praní od rána do večera nebo několikahodinové nákupy a pěkně zůstaňte doma na gauči u oblíbené knihy, filmu nebo čehokoli, co vás baví. Zkrátka si zalenošte!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat