Černý pepř skutečně pomáhá odbourávat tuky a je prevencí cukrovky

Piperin z černého pepře se prodává ve formě tablet slibujících pomoc při hubnutí. Vědci z Indie tvrdí, že užívání této látky či přímo černého pepře v hojné míře, skutečně pomáhá snižovat tukové zásoby a hladinu krevního cukru. Prokázali to během laboratorních experimentů.

Ty prováděli na hlodavcích, jimž podívali výtažek piperinu spolu s energeticky velmi vydatnou stravou. Jedinci, kteří dostávali piperin, na konci studie měli více svalové hmoty, tvrdší kosti a méně tuku než ti, kterým byla podávána jen tučná strava bez piperinu.

Do hodiny po podání piperinového koncentrátu došlo u těchto osob k výraznému poklesu hladiny krevního cukru.

Podle expertů ze Šrí Venkateswara univerzity je účinná dávka 40 miligramů piperinu na kilogram tělesné váhy. Průměrný dospělý o hmotnosti sedmdesát kilogramů by tak musel užívat denně 2,8 gramu piperinu, aby dosáhl stejného účinku.

„Naše objevy demonstrují účinnost piperinu jako mocného přípravku při boji s obezitou, poskytují vědecké důkazy o jeho tradičním použití a naznačují možné mechanismy účinnosti,“ tvrdí autoři z indického státu Ándhrapradéš.

Spojenec při rýmě

Ostatně nejen při udržování štíhlé postavy či hubnutí se vám obyčejný pepř může hodit. Přepadlo vás nachlazení? Sáhněte po pepřence.

V ajurvédských praktikách se do tonik a vod přidává pepř, který poskytuje úlevu od sinusitidy a ucpaného nosu. Má totiž vylučující látku, která rozkládá hlen v dýchacích cestách. Jeho přirozená dráždivá kvalita povzbuzuje kýchání a kašlání, což vypuzuje nežádoucí látky z těla ven.

Antioxidanty v pepři mohou zabránit nebo napravit poškození způsobené volnými radikály, které napadají zdravé buňky. Antioxidanty neutralizují tyto škodlivé sloučeniny a chrání systém před příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, stařecké skvrny, makulární degenerace a ztráta paměti. No, černý pepř je zkrátka terno….







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat